x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina vrea să exporte cereale pe calea ferată spre România și Republica Moldova

Ucraina vrea să exporte cereale pe calea ferată spre România și Republica Moldova

21 Mar 2022   •   15:23
Ucraina vrea să exporte cereale pe calea ferată spre România și Republica Moldova

Ucraina vrea să reia exportul de cereale pe calea ferată, prin Republica Moldova și România, potrivit ministrului pentru Agricultură și Alimentație, Roman Leșcenko, citat de Delo. 

Înainte de invazia rusă în Ucraina, exporturile de cereale se realizau în proporție de 80% cu ajutorul navelor din Marea Neagră însă acestea sunt acum blocate. 

"Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării reducerea la zero a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România. Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice', a spus oficialul ucrainean. 

Totodată, din porturile României la Marea Neagră vor fi livrate cerealele mai departe. 

Blocarea exporturilor de cereale din Ucraina afectează îndeosebi statele din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Est.

Totodată, Rostislav Șurma, adjunct al președinției din Kiev, a spus că Ucraina vrea să strângă cel puțin 70% din recolta de anul trecut. 

Însă 5 nave încărcate cu grâu au dispărut din portul Berdiansk, de la Marea Azov, în aceste zile. Acestea ar fi fost mutate de remorchere rusești. 

Orașul-port Berdiansk se află sub controlul forțelor ruse de două săptămâni. 

 

×