x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a rămas cel mai mare exportator mondial de produse agricole şi în 2015

UE a rămas cel mai mare exportator mondial de produse agricole şi în 2015

14 Iul 2016   •   16:05
UE a rămas cel mai mare exportator mondial de produse agricole şi în 2015
Sursa foto: FOTO: pixabay.com

Exporturile de produse agricole ale Uniunii Europene au crescut cu 5,7% în 2015 până la 129 miliarde de dolari, ceea ce a permis blocului comunitar să-şi consolideze poziţia de cel mai mare exportator mondial de produse agricole şi alimentare cu un surplus net de 16 miliarde de euro, a informat joi Comisia Europeană.

Întreaga producţie a sectorului agricol al UE a fost evaluată la 410 miliarde de dolari în 2015. De asemenea, agricultura şi industria alimentară şi a băuturilor angajează împreună un milion de persoane fiind responsabile pentru 7,5% din locuri de muncă şi 3,7% din valoarea adăugată totală din UE.

"Performanţele noastre comerciale continuă să fie o veste bună pentru sectorul agricol-alimentar din UE. Standardele noastre ridicate de producţie şi angajamentul faţă de produse alimentare şi băuturi de calitate asigură o cerere globală susţinută...În lunile următoare mă aştept la o nouă creştere a exporturilor fermierilor şi companiilor europene din sectorul agricol-alimentar iar Comisia îi va sprijini la fiecare pas. Fiecare exporturi de 100.000 de euro sprijină un loc de muncă în mediu rural astfel încât performanţele bune ale exporturilor de produse agricole şi alimentare sunt un lucru bun pentru locurile de muncă şi creşterea economică în zonele rurale" a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Motivul principal al acestor performanţe îl reprezintă diversificarea exporturilor. Pe lângă găsirea de noi pieţe, legăturile cu actualii parteneri au fost întărite, în condiţiile în care aproximativ jumătate din câştigurile la export au provenit de pe urma creşterii schimburilor comerciale cu China. În prezent, principalele cinci destinaţii ale exporturilor UE-28 de produse agricole şi alimentare sunt SUA, China, Elveţia, Rusia şi Japonia. La nivel mondial, topul celor mai mari exportatori mondiali de produse agricole şi alimentare a rămas neschimbat în 2015, după ce în 2013 UE a trecut în faţa SUA.

În 2015, exporturile de produse agricole şi alimentare au reprezentat peste 7% din totalul bunurilor exportate de UE. În rândul produselor agricole şi alimentare o treime din valoarea la export a fost generată de băuturi şi produse din industria alimentară de genul paste, alimente pentru copii şi alte produse procesate. Cele mai mari creşteri ale valorii exporturilor, 1,5 miliarde de euro, s-au înregistrat în cazul băuturilor spirtoase şi vinurilor. Pe de altă parte, importurile UE au fost dominate de produse alimentare şi produse pentru hrana animalelor, care au reprezentat aproximativ 80% din totalul importurilor.

Sursa: AGERPRES

×