x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE, China și Rusia se aliază contra SUA

UE, China și Rusia se aliază contra SUA

de Şerban Mihăilă    |    27 Sep 2018   •   09:12
UE, China și Rusia se aliază contra SUA
Sursa foto: Marc DOSSMANN

UE, China și Rusia au pus la punct un plan pentru evitarea sancțiunilor impuse Teheranului de către administrația de la Washington, după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear cu Iranul. Prin adoptarea acestor sancțiuni, Casa Albă speră să lovească economia iraniană și să forțeze autoritățile de la Teheran să renegocieze tratatul încheiat în 2015 de China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania, prin care Iranul se angajează să-și limiteze activităţile nucleare, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Prin intermediul unui mecanism investițional special (SPV) pus la cale de europeni, UE vrea să convingă Iranul să nu abandoneze acordul din 2015 și, în același timp, să țină în șah administrația Trump, care a declanșat în ultimele luni un război comercial dur cu Europa. Într-un discurs rostit cu ocazia Adunării Generale ONU de la New York, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că SPV a fost creat pentru a facilita plăți legate de exporturile și importurile iraniene, inclusiv în cazul produselor petroliere, atât timp cât firmele implicate își desfășoară activitatea conform legislației UE. „Concret, statele membre ale Uniunii Europene vor instaura o entitate juridică pentru a facilita tranzacţiile financiare legale cu Iranul (…) Aceasta va permite companiilor europene să continue relaţiile comerciale cu Iranul conform dreptului european şi ar putea fi deschisă altor parteneri din lume”, a afirmat Mogherini, referindu-se, cel mai probabil, la China și Rusia, țări semnatare ale acordului nuclear internațional. Versiuni ale SPV, ajunse în mâinile presei, sugerează că acest mecanism ar susține un sistem sofisticat de barter, proiectat pentru a evita sancțiunile impuse de administrația Trump companiilor străine care continuă să facă afaceri cu Iranul. Spre exemplu, scrie „The Guardian”, iranienii ar putea livra petrol brut unei firme franceze, acumulând un credit ce ar putea fi utilizat ulterior pentru a plăti un producător italian care transportă alte bunuri în Iran, fără ca nicio sumă să circule prin mâinile regimului de la Teheran sau prin sistemul bancar internațional. Un organism financiar multinațional înființat și susținut de europeni s-ar ocupa de afacerile cu companiile interesate de tranzacții în Iran sau cu parteneri iranieni. Tranzacțiile nu ar fi transparente pentru SUA și ar fi făcute prin intermediul euro și a lirei sterline, evitându-se dolarul.

Casa Albă tună și fulgeră

„Este una din măsurile cele mai contraproductive care pot fi imaginate pentru pacea şi securitatea din regiune”, a tunat, marți seară, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, care a acuzat UE de „consolidare a statutului Iranului de prim stat susţinător al terorismului”. El s-a declarat „deranjat și profund dezamăgit” de inițiativa UE, care ar permite companiilor străine să scape de sancțiunile impuse de către SUA celor ce fac afaceri cu Iranul.

Îmi imaginez că ayatolahii corupţi şi Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a Republicii Islamice, au râs bine, auzind anunţul european.

Mike Pompeo, secretar de Stat al SUA

 

 

×
Subiecte în articol: UE, China și Rusia contra SUA