Propunerea UE ar consta în crearea unui fond special pentru acoperirea pierderilor și pagubelor în țările cele mai vulnerabile, dar finanțat de o „bază largă de donatori”.
Acest lucru sugerează că economiile emergente cu emisii ridicate, precum China, ar trebui să contribuie la fond, în loc ca acesta să fie finanțat doar de țările bogate, care au contribuit cel mai mult la încălzire.
„Ceea ce am propune este crearea unui fond de răspuns la pierderi și daune pentru țările cele mai vulnerabile”, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii UE în domeniul climei, în cadrul summitului COP27.
Problema pierderilor și pagubelor a dominat summitul din acest an, peste 130 de țări în curs de dezvoltare cerând ca reuniunea să ajungă la un acord privind un nou fond care să le ajute să facă față pagubelor ireparabile provocate de inundații, secetă și alte efecte ale schimbărilor climatice.
Statele Unite și UE s-au opus anterior acestei idei, temându-se că aceasta ar putea deschide calea pentru stabilirea răspunderii juridice.
Cea mai recentă propunere a UE a oferit o soluție de mijloc, dar Timmermans a precizat că aceasta ar trebui să fie îndeplinită dacă țările sunt de acord să își sporească ambițiile de a încetini schimbările climatice.
Acordurile de la COP27 trebuie să fie făcute cu sprijinul tuturor celor aproape 200 de țări prezente la discuții.
(sursa: Mediafax)