x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE nu ar fi cedat în fața Chinei

UE nu ar fi cedat în fața Chinei

28 Apr 2020   •   18:50
UE nu ar fi cedat în fața Chinei
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Uniunea Europeană a respins ieri existenţa oricărei presiuni externe pentru a-şi modifica ultimul raport asupra dezinformării legate de pandemia de coronavirus, scrie EFE.

În raport, Rusia şi China sunt indicate drept surse ale multor „ştiri false” sau distorsionate şi ale manipulărilor. „Resping şi contest absolut orice afirmaţie sau plângere că am fi cedat în rapoartele noastre vreunei presiuni din exterior”, a declarat la briefingul zilnic de presă al Comisiei Europene purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Peter Stano. Reacția sa a venit în urma relatărilor conform cărora instituţiile europene ar fi cedat unor presiuni din partea Chinei pentru a-şi atenua criticile din raport. „Cine se îndoieşte de transparenţa activităţii noastre să deschidă pagina euvsdisinfo.eu, unde un grup de lucru specific al SEAE prezintă cazuri practice, teorii ale conspiraţiei sau tendinţe în dezinformare”, a adăugat Stano. Despre pandemia COVID-19, acest grup a publicat trei rapoarte, ultimul, în urmă cu trei zile, şi care priveşte perioada 2-22 aprilie, în concluziile acestuia fiind menţionat că „surse oficiale şi susţinute de guvernele mai multor state, inclusiv Rusia şi, într-o măsură mai mică, China” se află în spatele unor dezinformări şi teorii ale conspiraţiei direcţionate către „audienţe ample” în UE şi în alte state.

 

În raport se face referire la „un impuls coordonat al surselor oficiale chineze pentru a nega orice culpă (a Chinei) pentru declanşarea pandemiei” sau la lansarea teoriei conform căreia epidemia din Wuhan ar avea legătură cu SUA.


 

×