x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "UE nu are nevoie de încă o Românie”. Vezi cine şi de ce spune asta

"UE nu are nevoie de încă o Românie”. Vezi cine şi de ce spune asta

de Istvan Deak    |    09 Noi 2012   •   18:03
"UE nu are nevoie de încă o Românie”. Vezi cine şi de ce spune asta
Sursa foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Croaţia este programată să se alăture Uniunii Europene în vara viitoare, însă, după ce un raport recent de monitorizare a evidenţiat domenii  în care încă persistă unele probleme, mai mulţi lideri conservatori germani au pus la îndoială momentul aderării. Uniunea Europeană, spun ei, nu are nevoie de încă o Românie, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

"Telenovela politică românească din această vară a fost dureros de privit. Un prim-ministru şi un preşedinte care abia îşi vorbesc, deficite democratice suficient de severe pentru a justifica un avertisment de la Bruxelles şi o monedă naţională în cădere, pentru că investitorii evită această ţară ca pe ciumă. Situaţia a fost una stânjenitoare pentru Uniunea Europeană”, notează sursa citată, cu referire la criza politică românească. Potrivit Der Spiegel, problemele României se transformă într-un impediment şi pentru alte state. Croaţia este nerăbdătoare să se alăture UE, în acest moment aderarea sa fiind prevăzută pentru 1 iulie 2013. Însă, în condiţiile în care UE a evidenţiat un număr de domenii în care Zagrebul trebuie să facă progrese înainte de aderare, în Germania pare în creştere scepticismul legat de pregătirea Croaţiei.

"Exemplele României şi Bulgariei arată că speranţa cum că problemele sunt mai uşor de rezolvat odată ce aderarea la UE este finalizată nu funcţionează în practică. Nu putem face aceeaşi greşeală de două ori”, a declarat Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului şi membru al Uniunii Creştin-Democrate, a cancelarului Angela Merkel, pentru Der Spiegel.

Preocupări
Lammert nu s-a sfiit să îşi declare preocupările legate de Croaţia de când Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport de monitorizare cu privire la această ţară, la 10 octombrie. În ce priveşte Croaţia, a afirmat Ruprecht Polenz, preşedintele Comisiei de afaceri externe din Bundestag, aderarea nu se poate baza pe speranţe de îmbunătăţiri în viitor.

La fel de critice au fost şi voci din cealaltă parte a spectrului politic din Germania. "Trebuie să dăm un exemplu politic cu Croaţia”, a declarat pentru Der Spiegel eurodeputatul social-democrat Michael Roth. Zagrebul ar trebui să facă rapid îmbunătăţiri, "altfel Bundestagul nu ar trebui să ratifice tratatul de aderare”, a declarat Roth.

Raportul intermediar a fost în general pozitiv în privinţa pregătirilor de aderare ale Croaţiei. Bruxellesul a indicat însă 10 domenii în care este nevoie de ameliorări, printre care accelerarea privatizărilor şi a reformei în justiţie. Raportul reflectă preocuparea crescândă la Bruxelles, Berlin şi în alte capitale, legată de faptul că Guvernul premierului Zoran Milanovic tărăgănează reformele necesare pentru aderarea la Uniune.

Chiar şi Doris Pack, europarlamentar şi membru al CDU, a transmis un avertisment Zagrebului. Susţinătoare de multă vreme a aderării Croaţiei, ea a declarat recent pentru cotidianul Jutarnji List că raportul UE "este un mesaj clar care nu ar trebui să surprindă Guvernul croat. Trebuie să depuneţi mai multe eforturi pentru a îndeplini condiţiile, şi nu să pierdeţi timpul”.

Încă un raport
În pofida presiunii care se acumulează asupra Zagrebului din partea unor politicieni germani, pare totuşi improbabil că aderarea Croaţiei va fi întârziată. Ţara a făcut progrese uriaşe în ultimii ani şi majoritatea se aşteaptă ca ratificarea tratatului de aderare să se desfăşoare în vara viitoare aşa cum a fost planificat.

Un singur raport de monitorizare va mai fi publicat, în primăvara lui 2013, şi chiar şi politicieni croaţi încep să aibă emoţii, apreciind criticile Berlinului drept un semnal destul de serios pentru Guvern.

În ce-l priveşte, Norbert Lammert pare circumspect faţă de extinderea UE în general şi a sugerat pentru Der Spiegel că ar putea fi favorabil unui moratoriu asupra extinderii ulterioare a Uniunii. 

×
Subiecte în articol: aderare UE uniunea europeana