x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE revine asupra sancțiunilor impuse Rusiei pentru a ajuta exporturile de alimente și îngrășăminte

UE revine asupra sancțiunilor impuse Rusiei pentru a ajuta exporturile de alimente și îngrășăminte

19 Iul 2022   •   17:15
UE revine asupra sancțiunilor impuse Rusiei pentru a ajuta exporturile de alimente și îngrășăminte

UE realxează sancțiunile impuse unor bănci rusești, ca urmare a invaziei acestei țări în Ucraina, pentru a fluidiza comerțul cu alimente și îngrășăminte, scrie Reuters.

Blocul comunitar vrea să deblocheze fonduri care aparțin unor mari bănci ruești pentru a reduce deficiențele din comerțul alimentar, arată un document de lucru al Bruxelles-ului. 

Decizia vine ca urmare a criticilor din partea unor țări africane care sunt amenințate cu foametea. 

Noile reglementări vor fi adoptate miercuri de areprezentanții celor 27 de state UE care prevăd deblocarea banilor unor bănci rusești, precum VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya.

Pe de altă parte, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberebank va fi supusă unor noi sancțiuni prin înghețarea activelor, cu excepția fondurilor necesare pentru comerțul cu alimente. 

Documentul în lucru arată că sumele vor fi deblocate "după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".

Totodată, UE vrea să permită exporturile de alimente din porturile Federației Ruse. 

Statele occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni Rusiei, după invazia în Ucraina, care din păcate afectează și țările care le-au adoptat, precum și întreaga economie globală.

 

×
Subiecte în articol: ue sanctiuni Rusia bănci