x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE se apără de atacurile cibernetice rusești

UE se apără de atacurile cibernetice rusești

de Şerban Mihăilă    |    10 Ian 2017   •   11:15
UE se apără de atacurile cibernetice rusești
Sursa foto: Francois Walschaerts/EU/Francois Walschaerts

După ce serviciile secrete americane au anunțat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania cibernetică de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA, autoritățile de la Bruxelles au avertizat, la rândul lor, că, începând de anul trecut, serverele UE au devenit ținta unor atacuri informatice „tot mai frecvente și periculoase”. După toate probabilitățile, în spatele acestor atacuri s-ar afla tot Kremlinul.

Serverele Comisiei Europene au fost confruntate, în 2016, cu peste 110 încercări distincte de penetrare informatică, o rată cu 20 la sută mai mare decât în anul precedent, au declarat surse de la Buxelles pentru „Financial Times”. Un atac masiv a fost înregistrat în luna noiembrie. Aceste dezvăluiri cresc îngrijorarea liderilor occidentali față de posibilitatea unui amestec brutal al Moscovei în apropiatele alegerile din Franța și Germania, după ce serviciile de informații americane au acuzat direct Kremlinul că a piratat mail-urile Partidului Democrat în timpul cursei pentru Casa Albă, intervenind decisiv în favoarea candidatului republican de atunci, actualul președinte ales, Donald Trump. În fața pericolului rusesc, autoritățile de la Bruxelles, care dețin informații confidențiale atât despre cele 28 de state membre, cât și despre moneda unică europeană, au intensificat măsurile de protecție cibernetică. Funcționarii UE au primit instrucțiuni de criptare a mail-urilor trimise, iar specialiștii în informatică ai blocului comunitar și-au extins contactele de cooperare cu experții din NATO, în materie de securitate cibernetică. La rândul lor, aceștia din urmă susțin că atacurile informatice contra Alianței Nord-Atlantice au devenit extrem de sofisticate. În 2015, NATO a fost confruntată lunar cu peste 320 de incidente de acest fel. „Este evident că multe instituții din Europa, inclusiv instituții ale Comisiei Europene, sunt ținta continuă a unui număr crescând de atacuri cibernetice lansate din diferite surse”, a declarat Sir Julian King, comisar european pentru Securitatea UE, citat de „Financial Times”. Cele mai devastatoare atacuri informatice sunt cele care „subminează încrederea în democrațiile noastre”, a adăugat el.

Europenii se tem de amestecul Rusiei

Deși liderii europeni consideră că Rusia reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru pirateria cibernetică, Sir Julian King s-a ferit să arate cu degetul în direcția Kremlinului, mai scrie publicația. În timp ce Trump se încăpățânează să accepte că Moscova l-a ajutat să ajungă președinte, europenii recunosc că scenariul unui amestec rusesc în alegerile de pe bătrânul continent este foarte probabil. Cancelarul german, Angela Merkel, avertiza recent că atacurile pe Internet și campaniile de dezinformare ale Rusiei „ar putea juca un rol” important în campania electorală pentru alegerile generale din acest an. Diplomați de la Bruxelles, citați de „Financial Times”, susțin că aceeași îngrijorare este resimțită în Franța, înaintea alegerilor prezidențiale din primăvară, unde Marine Le Pen, candidata extremiștilor de dreapta, ar putea primi un sprijin major din partea Moscovei.

„Considerăm că Rusia intenționează să implementeze învățămintele extrase din această campanie ordonată de Vladimir Putin împotriva SUA pentru a influența alegeri în întreaga lume, inclusiv în țări aliate ale SUA” – raport al serviciilor americane de securitate

 

×