x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Serbiei și Kosovo să reînceapă negocierile

UE cere Serbiei și Kosovo să reînceapă negocierile

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2023   •   17:00
UE cere Serbiei și Kosovo să reînceapă negocierile
Sursa foto: Hepta

Un emisar al UE se află sâmbătă în Kosovo și Serbia pentru a le cere părților să reînceapă dialogul pentru normalizarea relațiilor, potrivit Reuters.

Trimisul special al Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, a îndemnat Serbia și Kosovo să revină la dialog pentru a evita repetarea violențelor de luna trecută din nordul Kosovo.

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina sunt la cote înalte de la 24 septembrie, atunci când aproximativ 30 de sârbi înarmați au luat cu asalt satul Banjska din nordul majoritar sârb al Kosovo și s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă.

Poliția din Kosovo a recucerit mănăstirea după un schimb de focuri în care au fost uciși trei atacatori și un ofițer de poliție.

„Atacurile din Banjska au schimbat multe lucruri și trebuie să fie investigate corespunzător... În același timp, dialogul trebuie să continue. Dacă nu există dialog s-ar putea să se repete escaladarea", a declarat Lajcak după întâlnirea cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Incidentul de luna trecută a stârnit îngrijorarea comunității internaționale cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză și care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Lajcak se află în vizită în regiune împreună cu trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, și cu reprezentanți ai Franței, Germaniei și Italiei. După discuțiile cu Kurti, grupul se va deplasa sâmbătă pentru a se întâlni cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituțiile de la Pristina și consideră Belgradul drept capitala lor. Aceștia s-au confruntat adesea cu poliția kosovară și cu forțele internaționale de menținere a păcii, însă violențele de luna trecută au fost cele mai grave din ultimii ani.

Serbia refuză să recunoască independența Kosovo și consideră că aceasta face parte din teritoriul său.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: serbia kosovo ue