x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE: statele membre au nevoie de o poziție comună cu privire la rușii care sosesc la granițe

UE: statele membre au nevoie de o poziție comună cu privire la rușii care sosesc la granițe

22 Sep 2022   •   19:05
UE: statele membre au nevoie de o poziție comună cu privire la rușii care sosesc la granițe

Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care fug din țara lor din cauza războiului din Ucraina, a declarat joi executivul blocului comunitar, conform Reuters.

Comisia Europeană a precizat, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de legislația privind drepturile fundamentale și procedura de azil.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, a luat notă de rapoartele potrivit cărora numeroși ruși au încercat să părăsească țara după ce președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială și a precizat că jumătate de milion de persoane au plecat de la invazia Ucrainei din februarie.

"Au avut loc proteste în mai multe orașe din Rusia", a declarat el în cadrul unui briefing de presă. "Noi, ca Uniune Europeană, în principiu, suntem solidari cu cetățenii ruși care au curajul și îndrăzneala de a-și arăta opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina".

Un alt purtător de cuvânt a declarat că, atunci când vine vorba de cererile de intrare la frontierele UE, aceasta "trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația UE", ceea ce include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.

"Având în vedere această situație fără precedent, statele membre vor analiza de la caz la caz", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un al treilea purtător de cuvânt a declarat: "Va trebui să avem o poziție comună la nivelul UE" cu privire la problema cererilor, având în vedere că ar putea exista un număr mare de cereri de intrare.

 

 

(sursa: Mediafax)

×