x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimatum pentru Chişinău de la Smirnov

Ultimatum pentru Chişinău de la Smirnov

de Vitalie Calugareanu    |    16 Sep 2008   •   00:00
Ultimatum pentru Chişinău de la Smirnov

DIVERSIUNE ● Tiraspolul încearcă o destabilizare
În ultimele zile au apărut mai multe indicii care confirmă ipoteza conform căreia regimul de la Tiraspol ar pregăti o diversiune în măsură să destabilizeze situaţia în zona de conflict de la Nistru.



DIVERSIUNE ● Tiraspolul încearcă o destabilizare
În ultimele zile au apărut mai multe indicii care confirmă ipoteza conform căreia regimul de la Tiraspol ar pregăti o diversiune în măsură să destabilizeze situaţia în zona de conflict de la Nistru.

Deranjată de faptul că Kremlinul nu a recunoscut şi independenţa Transnistriei ca urmare a evenimentelor din Caucaz, administraţia separatistă vrea să forţeze cu orice preţ mîna Chişinăului, pentru a se victimiza şi a determina o reacţie armată a Moscovei împotriva Moldovei. Scopul final al planului ar fi recunoaşterea de către Rusia a independenţei Transnistriei după modelul Osetiei de Sud.

CONSULATUL ILEGAL. Argumentul principal care, spun oficialii ruşi, "a legitimat” intervenţia militară a Rusiei în Osetia, a fost elementul minoritar consolidat şi concentrat în regiunea separatistă. Adică numărul mare de ruşi care trebuia protejaţi. Acest mecanism a fost asigurat în ultimii ani şi în Transnistria. La Tiraspol activează ilegal un consulat care eliberează paşapoarte ruseşti pe bandă rulantă.

SCÎNTEIA. Acum, pentru a-şi duce la bun sfîrşit planul, Tiraspolul are nevoie doar de o scînteie care să reaprindă ostilităţile. Şi se pare că a identificat deja sursa care să genereze această scînteie – Comisariatul Poliţiei moldoveneşti din oraşul Bender. Foşti poliţişti care au activat în cadrul acestui comisariat ne-au comunicat că autorităţile separatiste au înaintat un ultimatum pentru evacuarea comisariatului - ultimatum care, potrivit surselor citate, expiră pe data de 1 octombrie.

CONFIRMARE PARŢIALA. Informaţia ne-a fost confirmată parţial de comisarul poliţiei moldoveneşti din Bender, Valerii Prudnikov, care exclude, însă, posibilitatea unei noi intervenţii armate la Nistru: "Partea transnistreană a înaintat Comisiei Unificate de Control o scrisoare în care menţionează că poliţia moldovenească ar putea destabiliza situaţia în regiune. Această scrisoare o are şi Misiunea OSCE. (...) Am convenit să revenim la această chestiune peste trei săptămîni, poate după anunţata întrevedere Voronin-Smirnov. (...) Acum încă au loc negocieri. Noi credem că acţiuni în forţă împotriva noastră nu vor avea loc, pentru că toată atenţia structurilor internaţionale este concentrată asupra Georgiei şi Moldovei”, a menţionat Valerii Prudnikov.

PROPAGANDA. Preşedintele organizaţiei neguvernamentale "Promo-LEX” specializată în monitorizarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, Ion Manole, atrage  atenţia asupra propagandei mediatice declanşate în legătură cu acest subiect în presa transnistreană în ultima vreme: "Locuitorii regiunii mi-au comunicat că posturile de televiziune din această regiune, în ultimele patru zile, difuzează des informaţia conform căreia Comisariatul poliţiei din Tighina/Bender va fi evacuat. În contextul evenimentelor din Georgia, populaţia este îngrijorată, deoarece crede că ar putea fi un scenariu al Federaţiei Ruse pentru a interveni în forţă”.

Acelaşi scenariu rezultă şi din declaraţia făcută săptămâna aceasta pentru BBC de şeful pretinsului parlament de la Tiraspol, Evghenii Şevciuc. El a spus că nu exclude posibilitatea reizbucnirii unui conflict armat între Republica Moldova şi regiunea transnistreană, deoarece, - spune el, - divergenţele grave dintre cele două părţi nu au fost încă înlăturate.
  • Corespondenţă din Chişinău

×
Subiecte în articol: externe