x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Umbrela bulgărească” rămîne deschisă

“Umbrela bulgărească” rămîne deschisă

de Mihaela Matachita    |    10 Sep 2008   •   00:00

DUPĂ 30 DE ANI. Asasinarea disidentului Gheorghi Markov
Directorul serviciului bulgar de investigaţii, Boiko Naidenov, a anunţat miercuri, la Sofia, că ancheta în cazul asasinării disidentului Gheorghi Markov, acum 30 de ani, la Londra, va continua.



DUPĂ 30 DE ANI. Asasinarea disidentului Gheorghi Markov
Directorul serviciului bulgar de investigaţii, Boiko Naidenov, a anunţat miercuri, la Sofia, că ancheta în cazul asasinării disidentului Gheorghi Markov, acum 30 de ani, la Londra, va continua.

Asasinarea disidentului bulgar, cu o umbrelă, a devenit un simbol al intrigilor sovietice în timpul războiului rece, cu lovituri dure şi spioni dotaţi cu gadget-uri de tip James Bond.

Markov, un scriitor care fugise din Bulgaria comunistă, a murit pe 11 septembrie 1978, la cîteva zile după ce fusese înţepat cu o umbrelă în timp ce aştepta autobuzul la Londra. Medicii legişti au descoperit în piciorul victimei o capsulă minusculă ce conţinea o otravă puternică, ricina. Presa a numit cazul “umbrela bulgărească”.

După 30 de ani, cazul nu a fost încă rezolvat, iar Bulgaria părea că se îndreaptă spre clasarea dosarului, avînd în vedere termenul de prescriere. Pe aces fond, a venit anunţul lui Naidenov. El a explicat că ancheta nu priveşte numai cazul Markov, ci şi o tentativă de asasinat comisă împotriva unui alt disident bulgar, Vladimir Kostov, în acelaşi an, la Paris, cu o armă similară. În acest al doilea caz, termenul de prescriere este de 35 de ani şi poate fi prelungit cu o jumătate. Potrivit lui Naidenov, mai poate continua 22 de ani.

La rîndul său, poliţia britanică a dat asigurări că va continua propria anchetă fără limită de timp. De altfel, o echipă a Scotland Yard s-a deplasat în luna mai în Bulgaria.

AGENTUL PICCADILLY. În cazul “Umbrelei bulgăreşti” mai figurează un suspect: danezul de origine italiană Francesco Giullino sau Agent Piccadilly, recrutat în 1971 de către poliţia secretă bulgară. Acesta fusese trimis la Londra în 1978 pentru a-l urmări pe Markov. Bogdan Karayotov, fost şef al anchetei în anii 1990-1999, a relatat, săptămîna trecută, cotidianului Dnevnik, faptul că Giullino a fost recompensat cu prime generoase şi medalii ale serviciului de informaţii bulgar după moartea lui Markov. Interogat în Danemarca la cererea Bulgariei, Giullino a reuşit să evadeze şi anchetatorii i-au pierdut urma în Ungaria.

AFP comenta ieri că aniversarea asasinatului coincide cu izbucnirea tensiunilor între Rusia şi Occident, făcînd să planeze din nou spectrul unui război rece, după conflictul dintre Moscova şi Georgia şi după recunoaşterea de către Kremlin a independentţei Osetiei de Sud şi Abhaziei. In plus, ecourile crizei dintre Rusia şi Marea Britanie, izbucnite după asasinarea fostului agent secret rus Alexandr Litvinenko în noiembrie 2006 la Londra, încă nu s-au stins.

×
Subiecte în articol: externe