x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un articol despre criminalul român provoacă scandal

Un articol despre criminalul român provoacă scandal

de Carmen Plesa    |    07 Apr 2011   •   20:42

Mare scandal în Spania după ce cotidianul El Mundo a publicat un articol în care românul care şi-a ucis partnera era prezentat drept un băiat normal, iar autorul susţinea că infidelitatea victimei e un fapt la fel de grav ca şi crima la care s-a ajuns.

Directorul El Mundo, al doilea ziar ca mărime din Spania, a anunţat ieri că a retras de pe pagina online articolul în cauză, a blocat blogul autorului şi a cerut scuze cititorilor şi opiniei publice pentru conţinutul textului. Pedro J. Ramírez a mai spus că regretă că articolul a apărut şi în ediţia tipărită şi că acest lucru nu mai poate fi corectat, aşa cum s-a făcut în cazul versiunii online.

Textul scris de  Salvador Sostres, cunoscut scriitor şi editorialist spa­niol, se numea "Un băiat normal", iar autorul se punea în pielea românului care şi-a ucis partenera însărcinată spunând că-i înţelege "durerea" şi "disperarea".

Sostres îl numea de şase ori pe ucigaş "un băiat normal" şi încerca să-şi asigure cititorii că "e normal ca tânărul să-şi piardă capul dacă într-o zi vine acasă şi femeia îi spune că o să-l părăsească, iar copilul cu care e însărcinată nu e al lui".

Editorialistul a echivalat în articolul său violenţa pe care o poate provoca o infidelitate cu cea împotriva femeilor. "Este atroce violenţa de care a avut parte băiatul atunci când a aflat că ea îl va părăsi, iar copilul pe care credea că-l aşteaptă nu e al lui. Nu-ţi provoacă moarte fizică, însă te omoară pe dinăuntru".

Ca urmare a publicării articolului, El Mundo a fost bombardat cu proteste. Directorul cotidia­nului şi-a cerut scuze pentru conţi­nutul "lamentabil" al articolului şi pentru faptul că acesta a apărut în ziar. "Nu pot decât să îmi cer scuze şi să îmbunătăţesc controlul", a spus Pedro J. Ramírez.

Dorel Marcu (21 de ani) a fost arestat luni de autorităţile spaniole sub acuzaţia că şi-a ucis partenera, pe românca Viorela Moldovan (19 ani). Fata era însărcinată în 5 luni. Tatăl băiatului, care a aflat de crimă de la fiul său care i-a arătat cadavrul pe internet, susţine că acesta a atacat-o pe femeie pentru că ea îi spusese că-l părăseşte, iar copilul cu care e însărcinată nu e al lui. Cazul a stârnit numeroase polemici în Spania, în special pe tema violenţelor comise de bărbaţi. În mai multe instituţii s-au ţinut ieri momente de reculegere pentru românca ucisă.

×