x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ateu vrea să îi aducă pe Papa Benedict al XVI-lea şi Patriarhul Moscovei la aceeaşi masă

Un ateu vrea să îi aducă pe Papa Benedict al XVI-lea şi Patriarhul Moscovei la aceeaşi masă

21 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko are programată pentru sfârşitul lunii aprilie o vizită la Vatican, ocazie cu care va încerca să facă diligenţele de rigoare pentru o eventuală întâlnire istorică între Papa Benedict al XVI-lea şi patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, au confirmat marţi pentru cotidianul rus Kommersant surse de la Minsk.



Întâlnirea dintre Lukaşenko şi Papa Benedict al XVI-lea ar putea să se desfăşoare orientativ în data de 26 aprilie, potrivit publicaţiei ruse, în opinia căreia liderul belarus nu doar că "se întoarce în Europa", prin primirea la Vatican şi participarea la summitul Parteneriatul pentru Est al UE, ci îşi doreşte să rămână în istorie şi ca personalitatea care a reconciliat Biserica Ortodoxă Rusă cu Biserica Catolică. "Ateistul Lukaşenko intenţionează să preia rolul de conciliator între bisericile ortodoxă şi catolică, organizând o întâlnire istorică între patriarhul tuturor ruşilor şi Suveranul Pontif", scrie Kommersant.

Potrivit informaţiilor ziarului rus, citat de Agerpres, la întrevederea avută la 10 aprilie, la Moscova, cu patriarhul Rusiei, Kiril, preşedintele belarus s-a pronunţat în termeni fermi pentru organizarea unei întrevederi între şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi papa de la Vatican. Minskul consideră că locul cel mai favorabil pentru o astfel de întâlnire este tocmai Belarus, ţară ce se află geografic "în centrul Europei, la confluenţa între ortodoxie şi catolicism, o insulă a toleranţei religioase".

Autorităţilor din Belarus nu le este deloc jenă de faptul că persoana care se doreşte a fi conciliatorul între bisericile ortodoxă şi catolică este un ateu convins, ceea ce Lukaşenko nici nu ascunde.

Biserica Ortodoxă Belarusă a tratat cu răceală şi circumspecţie această iniţiativă a liderului de la Minsk. Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Belarus, Andrei Petraşkevici, o întâlnire între patriarhul rus şi Suveranul Potif este posibilă doar după rezolvarea problemei legate de "expansiunea bisericilor uniate din Ucraina". "Până când Vaticanul nu se va decide în privinţa Bisericii Uniate de pe teritoriul Ucrainei, nici vorbă de o întâlnire între patriarhul Kiril şi papa de la Roma", a a afirmat tranşant purtătorul de cuvânt citat.

×
Subiecte în articol: externe între