x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un "Da" de criză

Un "Da" de criză

de Irina Cristea    |    05 Oct 2009   •   00:00

Cu 67% din voturi favorabile adoptării Tratatului de la Lisabona, referendumul din Irlanda reprezintă, deopotrivă, un succes şi un record.



Tabăra proeuropeană a înregistrat un succes fără precedent în Irlanda, unde Tratatul de la Lisabona a fost adoptat cu 67% din voturi la referendumul de vineri. La 16 luni după ce au respins, într-o primă fază, documentul, irlandezii au bătut recordul pentru cea mai însemnată prezenţă la vot (58%) într-un referendum european din 1992 încoace. Tot la scrutinul de vineri s-a înregistrat cel mai mare procent de voturi favorabile într-un scrutin pe teme europene. Amănunte cumva explicabile şi prin criza din Irlanda, unde şomajul este dublu faţă de 2008, iar economia este ţinută pe linia de plutire de Banca Central Europeană.

Liderii UE au salutat deznodământul acestui referendum considerat o piatră de hotar pentru viitorul Uniunii. Dacă irlandezii respingeau din nou tratatul, se punea problema funcţionării UE şi a unui colaps instituţional. Le rămâne acum Cehiei şi Poloniei să ratifice documentul.

×
Subiecte în articol: externe