x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un diplomat chinez abţiguit s-a făcut de râs la ONU

Un diplomat chinez abţiguit s-a făcut de râs la ONU

de Irina Cristea    |    10 Sep 2010   •   00:00

Câteva pahare de alcool în plus l-au făcut pe cel mai înalt trimis al Chinei la ONU să uite de canoanele limbajului diplomatic şi să-şi spună deschis părerea faţă de organizaţie, despre secretarul ei general şi despre politica SUA.



"Ştiu că nu m-aţi plăcut niciodată, domnule secretar general. Ei, bine, nici eu nu v-am plăcut niciodată. Nu am vrut să vin la New York. Era ultimul lucru pe care voiam să îl fac. În timp, am început să iubesc ONU şi încep să admir câteva lucruri la dumneavoastră", i-a spus Sha Zukang lui Ban Ki-moon, în cadrul unei cine la care au luat parte principalii oficiali ONU, potrivit unor surse citate de publicaţia Foreign Policy. "Aţi încercat să scăpaţi de mine. Puteţi să mă concediaţi oricând, şi astăzi", a mai spus Sha, care şi-a început toastul spunând că vinul l-a afectat puţin dar că vrea să spună ceva care îl preocupă.

Mai mulţi colegi au venit la Sha şi au încercat să îl convingă să lase microfonul, însă acesta şi-a continuat discursul. "A durat cam 10-15 minute, însă a părut o oră", a spus un alt oficial care a fost de faţă.

În timpul ieşirii "diplomatului" chinez, Ban Ki-moon nu a făcut decât să surâdă şi să dea din cap, fără să întrerupă cina.

La un moment dat, Sha a vorbit despre un coleg diplomat din partea Statelor Unite, spunând: "Chiar nu-mi place de el; este american şi chiar nu-mi plac americanii."

A doua zi, chinezul nu a apărut la întâlnirile diplomaţilor, iar în cursul dimineţii a avut o întrevedere la cerere cu Secretarul General, în care şi-a exprimat scuzele.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din ONU consideră că ieşirea lui Sha ridică problema maturităţii Chinei ca putere internaţională.

Sha nu a răspuns solicitării de a comenta incidentul.

×
Subiecte în articol: externe