Unu din şapte cetăţeni germani şi-ar dori ca zidul Berlinului să existe în continuare, se arată într-un sondaj de opinie publicat cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a căderii zidului Berlinului. Aceştia sunt de părere că ţara o ducea mai bine în perioada când era divizată.
Sondajul, realizat de institutul Forsa şi publicat de revista Stern, arată că 15% din cele 82 de milioane de germani sunt nostalgici după perioada în care ţara era împărţită în Germania de Vest şi Germania de Est.
Din studiu reiese că o mare parte din vest-germani sunt nemulţumiţi de taxele ridicate pe care au trebuit să le plătească pentru reconstrucţia fostului stat comunist. Statul german a alocat în acest scop aproximativ 1.800 miliarde de euro, în ultimii 20 de ani.
Şi est-germanii sunt nemulţumiţi, în special din cauza nivelului salariilor, care este estimat la aproximativ 80% din salariul pe care îl primeşte un cetăţean din fosta Germanie de Vest. Estul se confruntă, în acelaşi timp, cu o rată ridicată a şomajului şi trece printr-un proces de depopulare, numărând cu două milioane mai puţini cetăţeni faţă de anul 1990.
Sondajul arată că 55% din cetăţenii germani consideră că situaţia s-ar putea detensiona dacă s-ar renunţa la "taxa de solidaritate", iar jumătate din ei consideră că pensiile est-germanilor ar trebui majorate.
Antena3
Citește pe Antena3.ro