x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un Gurlitt al Greciei? Comoară de monede antice la domiciliu

Un Gurlitt al Greciei? Comoară de monede antice la domiciliu

de Istvan Deak    |    01 Oct 2014   •   16:32
Un Gurlitt al Greciei? Comoară de monede antice la domiciliu

Poliţia greacă pare să fi depistat varianta elenă a lui Cornelius Gurlitt (octogenarul german, în posesia căruia a fost descoperită “comoara nazistă”: peste 1.500 de opere de artă semnate de Chagall, Matisse, Degas, Picasso, Otto Dix, Renoir etc).

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 72 de ani, pe care poliţia l-a arestat luni pentru că dosea peste 1.000 de monede cu valoare arheologică obţinute pe cale ilegală, precum şi alte antichităţi, dar şi arme, la domiciliul său din localitatea Alexandria, din nordul Greciei.

Este vorba despre “1.061 monede din bronz, dintre care o mie din epoca elenistică (ultima etapă a civilizaţiei greceşti antice), din perioada Imperiului Bizantin, apoi a celui Otoman (1453-1821), au fost confiscate, precum şi alte 30 de monede din argint, datând din aceste perioade”, anunţă un comunicat al poliţiei din regiunea Macedonia. Ascunzătoarea a fost descoperită la domiciliul bătrânului, din satul Alexandria, se mai arată în comunicatul citat.

Poliţia a mai descoperit “16 brăţări din bronz, precum şi alte bijuterii din perioada bizantină sau post-bizantină”, se mai arată în comunicat.

Potrivit departamentului regional de arheologie, “aceste obiecte se află sub incidenţa legislaţiei privind protejarea antichităţilor şi a patrimoniului cultural”, a precizat poliţia.

Şapte pistoale, şase revolvere şi 15 detectoare de metale figurează, de asemenea, pe lista obiectelor descoperite la domiciliul presupusului traficant, care a mai avut în trecut de furcă cu justiţia, pentru fapte similare.

France Presse comentează că traficul cu antichităţi este frecvent în Grecia, ţară care este o bogată datătorită istoriei sale, iar legislaţia în materie rămâne foarte strictă. Acesta este doar unul dintre multele cazuri de arestări efectuate în ultimii ani, ca parte a eforturilor poliţiei elene de a combate traficul cu antichităţi.

×