Manevrând tactici mârşave, un afacerist libanez a păgubit mii de investitori, bogaţi şi săraci, deopotrivă. Acesta i-a ademenit folosindu-se de religie şi de legături cu membrii Hezbollah.
O situaţie similară celeia produse de finanţistul american, Bernie Madoff, s-a petrecut în Liban, la începutul lunii acesteia. Au căzut victime atât cei mai bogaţi ai Libanului, cât şi oameni de rând, săraci lipiţi, care fie şi-au ipotecat casele pentru un câştig rapid, fie şi-au vândut animalele de prin curte. Însă victimele la auzul cărora se ridică sprânceana se află în rândul partidului politic şi grupării de rezistenţă împotriva Israelului, Hezbollah.
50% DOBÂNDĂ
Numele său este Salah Ezzedine, dar zilele acestea toată lumea îl numeşte "Madoff al Libanului". Salah a fost cunoscut, până recent, ca musulman foarte credincios, şiit, dar şi ca afacerist de succes, acesta ocupându-se de investiţiile a mii de clienţi. Afaceristul a încasat sume de bani promiţând clienţilor o dobândă de 40-50 la sută.
1,2 MILIARDE $ DISPĂRUŢI
Ştirea s-a prăbuşit peste Liban când s-a aflat că Ezzedine a intrat în faliment. Investigatorii au intrat pe filieră şi astfel au descoperit imensa fraudă de tip piramidal pe care ar fi comis-o omul de afaceri libanez. Conform surselor media locale, paguba se încadrează între cel puţin 500 milioane de dolari şi până la 1,2 miliarde.
HEZBOLLAH A LUAT ŢEAPĂ
Cel mai afectat segment de populaţie îl reprezintă comunitatea şiită din Liban. Pentru a-i atrage, Ezzedine organiza destul de des pelerinaje la Mecca, dorind să câştige astfel încrederea -şi banii- investitorilor. Cât despre Hezbollah, oamenii consideră că partidul politic este responsabilul moral pentru paguba produsă de Salah. Mai mulţi membri ai partidului ce se vrea gardă împotriva Israelului - finanţat şi înarmat de către Iran - fac parte dintre investitorii păgubiţi. Deşi oficialii partidului au dezminţit orice legătură cu omul de afaceri libanez, surse media spun că totul s-a descoperit tocmai "datorită" unui cec de 200.000 de dolari fără acoperire scris de către Salah unui membru al Hezbollah care ar fi avut investiţii în firmele afaceristului.
În acest moment, autorităţile libaneze investighează cazul, cu Salah Ezzedine în arest, însă fără a fi acuzat oficial. Firmele acestuia, o editură de cărţi religioase şi o televiziune pentru copii au fost sigilate, iar accesul angajaţilor interzis.
SECHESTRAT DE VICTIME
Iniţial s-a vorbit că Salah Ezzedine s-ar fi predat de bunăvoie autorităţilor la 31 august, când ar fi aflat că se află în faliment. Câteva zeci de ore mai tîrziu, mass-media libaneze au raportat că, de fapt, Salah ar fi fost sechestrat iniţial de către membrii Hezbollah, şi interogat, după care a fost transferat în arestul poliţiei.
Comunitatea financiară din Liban este pe jar, de aceea Guvernatorul Băncii Centrale a declarat pentru Bloomberg News Agency că băncile libaneze nu au investit bani prin firmele lui Ezzedine şi, în concluzie, falimentul acestuia nu va afecta sistemul bancar din ţara sa. Libanul este cunoscut în vremea crizei economice mondiale ca fiind ţara cel mai puţin afectată de necaz, datorită imenselor sume de bani trimişi de dispora libaneză. Peste 20 milioane de libanezi fac parte din diaspora în timp ce populaţia Libanului adună aprozimativ 4 milioane de locuitori.
ÎNCREDERE ÎN FRATELE MUSULMAN
Judecătorul Said Mizra, al cărui birou conduce investigaţia, a afirmat că acest caz nu va fi soluţionat curând însă nu a oferit şi motive. Mai mulţi politicieni din Hezbollah ar fi afectaţi de catastrofa financiară, însă doar unul a avut curaj să depună plângere. Parlamentarul Hussein Hajj Hassan a fost cel care a avut surpriza cecului fără acoperire, acesta fiind păgubit de 400.000 de dolari, conform surselor media locale. Ceilalţi membri Hezbollah nu ar fi făcut plângere pentru că, spun surse media, nu vor să dea explicaţii cu privire la provenienţa sumelor imense de bani pe care le-au investit la Ezzedine. Într-un discurs public, secretarul general al Hezbollah a negat orice legătură a partidului cu infamul om de afaceri libanez. Contrar celor declarate de acesta, surse media locale au raportat cazuri din satele din sudul Libanului, unde majoritatea oamenilor au investit în firmele lui Ezzedine. Aceştia au spus că datorită legăturii lui Ezzedine cu Hezbollah şi datorită faptului că acesta este şiit, au decis să investească toată averea, ba chiar să se împrumute.
ÎN NUMELE FRĂŢIEI
Ezzedine accepta investiţii doar de la şiiţi. Atât postul de televiziune cât şi casa de editură au fost numite după fiul secretarului general al Hezbollah. Hadi Nasrallah a fost ucis în timpul unei misiuni antiisraeliene în sudul Libanului.
Citește pe Antena3.ro