x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou război la Nistru?

Un nou război la Nistru?

de Vitalie Calugareanu    |    31 Ian 2008   •   00:00

Şeful grupării transnistrene, Igor Smirnov, a declarat că scenariul privind înlocuirea sa de către Moscova cu preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, este unul banal.

Ameninţat cu schimbarea, Smirnov se razbună

 

Şeful grupării transnistrene, Igor Smirnov, a declarat că scenariul privind înlocuirea sa de către Moscova cu preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, este unul banal.

Smirnov a acuzat Chişinăul de inconsecvenţă în materie de politică externă şi nu a exclus un nou conflict armat la Nistru. “Transnistria are o doctrină defensivă şi de aceea are o armată proprie, care să o apere de o eventuală agresiune din partea Republicii Moldova. Armata se face în şcoli, în instituţiile superioare de învăţământ, la locul de muncă, pentru ca, în caz de nevoie, oamenii să poată fi chemaţi sub  arme”, a declarat Smirnov.
CAP DE POD. Într-un interviu acordat revistei “Profin” din Rusia, Smirnov a spus că “SUA doresc să transforme Republica Moldova într-un cap de pod împotriva Moscovei, de aceea vor să scape de problema transnistreană”. Potrivit lui Andrei Popov, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, înlocuirea lui Igor Smirnov cu Evgheni Şevciuk “ar fi o mişcare reuşită pentru Moscova, dar în nici un caz avantajoasă pentru Republica Moldova”. “Şevciuk este destul de bine controlat de Moscova, el este partenerul partidului de guvernământ «Edinnaia Rossia» (Rusia Unita), a fost invitat la Moscova, la Congresul la care Medvedev a fost desemnat succesorul lui Putin. Deci, în aceste condiţii, legăturile sunt destul de strânse, iar Moscova s-a convins în ultimele luni de gradul de loialitate al lui Şevciuk”, a menţionat Popov.

×
Subiecte în articol: externe