x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un oraş din Bulgaria interzice vălul integral, în faţa ascensiunii salafismului

Un oraş din Bulgaria interzice vălul integral, în faţa ascensiunii salafismului

27 Apr 2016   •   19:50
Un oraş din Bulgaria interzice vălul integral, în faţa ascensiunii salafismului

Oraşul bulgar Pazardjik a interzis miercuri portul vălului integral în locuri publice, măsură inedită în Bulgaria, pe care această municipalitate din sudul ţării o justifică prin ascensiunea pe plan local a salafismului, informează AFP.

Necunoscut în Bulgaria în urmă cu puţină vreme, niqab-ul s-a răspândit în decurs de trei ani în cartierul romilor din acest oraş de 70.000 de locuitori, fieful imamului autoproclamat Ahmed Moussa, judecat din februarie pentru propagandă islamistă radicală.

Cu 39 de voturi 'pentru' şi 2 'împotrivă', consiliul municipal a decretat miercuri o interdicţie asupra 'portului în locuri publice a unor veşminte şi accesorii care acoperă faţa şi împiedică identificarea persoanei'. Nerespectarea noii interdicţii este pasibilă de o amendă cuprinsă între 300 şi 1.000 de leva (150-500 de euro).

Bulgaria, majoritar ortodoxă, numără în prezent circa 13% de musulmani, în principal proveniţi din minorităţile turcă şi romă. Vălul integral nu a fost niciodată purtat înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafiţi.

Ahmed Moussa şi 13 dintre apropiaţii săi sunt judecaţi din februarie la Pazarddjik, pentru propagandă în favoarea organizaţiei Stat Islamic (SI) şi sprijin logistic acordat jihadiştilor europeni care pleacă în Orientul Mijlociu. Moussa a fost deja condamnat în două rânduri pentru derive islamiste.

Având drept punct de plecare oraşul Pazardjik, fenomenul portului de văl integral s-a răspândit în ghetourile romilor din alte trei oraşe din sud-estul Bulgariei.

O formaţiune naţionalistă, Frontul Patriotic, care susţine guvernul de centru-dreapta de la Sofia, a prezentat recent o propunere de lege ce interzice portul vălului integral la scară naţională, sub pedeapsa unor amenzi serioase şi a privării de ajutoare sociale. De asemenea, persoanele care incită la portul de niqab riscă până la 3 ani de închisoare, conform acestei propuneri.AGERPRES

×