Comisia Europeană a anunțat că a dat jos un poster lipit în sediul din Bruxelles, în care apărea simbolul comunist secera și ciocanul, după ce diplomații lituanieni și-au exprimat consternarea față de lipsa de respect și înțelegere a istoriei de care face dovadă Comisia.
Posterul înfățișa o stea galbenă pe fond albastru, formată dintr-o serie de simboluri religioase creștine, iudaice, islamice, dar în care apărea și simbolul secerei și ciocanului. Mesajul de sub stea spunea: ”Putem împărți aceeași stea. Europa pentru toți”. Posterul nu numai că a fost lipit în sediul CE, dar tipărirea și promovarea acestuia au fost finanțate, parțial, de Comisie.
Europarlamentara lituaniancă Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė a declarat că CE ar fi trebuit să fie mai atentă, afirmând că acest incident dovedește lipsa de cunoștințe a membrilor CE în legătură cu istoria Europei de Est.
"Astfel de postere cu astfel de simboluri nu arată decât că este nevoie de o evaluare mai atentă a crimelor comise în numele ideologiei comuniste. Europa trebuie să învețe ce s-a întâmplat în ultimii 50 de ani, că nu toată lumea a intrat într-o etapă a libertății după 1945, că alte state au fost ocupate timp de mai multe decenii. Principala problemă este necunoașterea istoriei. N-aș vrea să cred că este o provocare”, a declarat europarlamentara.
"Comisia Europeană știe și că acest simbol este interzis în unele state membre UE și ar fi trebuit să fie mai atentă”, a adăugat aceasta.
Un alt europarlamentar lituanian, Leonidas Donskis, spune că acest poster este de neacceptat și reprezintă o insultă la adresa Europei de Est.
"În cazul de față avem nevoie de răbdare și trebuie să le explicăm că este vorba de ceva nepotrivit și neacceptabil. Alte simboluri din poster sunt de natură religioasă și vechi de mii de ani, în unele cazuri. Secera și ciocanul reprezintă un simbol modern. Reprezintă o ideologie bazată pe violență, nici măcar o trimitere la ateism. Reprezintă suferința de care au avut parte Europa Centrală și de Est.
Posterul a fost criticat și de europarlamentarul britanic Daniel Hannan.
“Vreme de trei generații, simbolul revoluției sovietice a însemnat sărăcie, sclavie, tortură și moarte. Era insigna celor care veneau și te luau de-acasă noaptea. Apărea înainte și după fiecare film de propagandă care ascundea foametea. Era arborat deasupra lagărelor de concentrare și a gulagurilor. Era un simbol al ocupației străine”, a scris Hannan pe blogul său, găzduit de publicația The Telegraph.