x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un romăn pentru Congresul american

Un romăn pentru Congresul american

de Andrei Badin    |    06 Oct 2007   •   00:00
Un romăn pentru Congresul american
Sursa foto: Sorin Lupsa/

Chris Lauzen, senator american de origine romănă pentru statul Illinois, şi-a anunţat candidatura pentru Congresul american la alegerile de anul viitor. O candidatură urmată de susţinere a unei părţi a comunităţii romăneşti din SUA. Lauzen candidează pentru un post in Camera Reprezentanţilor din districtul 14 al statului Illinois.


Chris Lauzen, senator american de origine romănă pentru statul Illinois, şi-a anunţat candidatura pentru Congresul american la alegerile de anul viitor. O candidatură urmată de susţinere a unei părţi a comunităţii romăneşti din SUA. Lauzen candidează pentru un post in Camera Reprezentanţilor din districtul 14 al statului Illinois.


Senatorul republican şi-a anunţat candidatura pentru un loc in Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA (informaţii utile la: www.lauzen2008.com). Candidatura lui Lauzen survine retragerii congresmanului republican Denis Hastert.


ORIGINAR DIN SATU-MARE. Senatorul Lauzen este singurul politician american cu rădăcini puternice in Romănia, bunicii din partea mamei şi tatălui său provenind din localităţile Istrău şi Viile Satu-Mare, judeţul Satu-Mare. Numele de familie ale bunicilor sunt Lazin (din partea tatălui) şi Moldovan (din partea mamei), aceştia emigrănd in oraşul Aurora, suburbie a metropolei Chicago, in urmă cu aproximativ 100 de ani. Ulterior, numele de familie a devenit Lauzen. Tatăl senatorului, Leo Lauzen, a decedat in acest an, la vărsta de 85 de ani.


In timpul Imperiului austro-ungar, familia lui Lauzen-Moldovan din Transilvania a plecat in SUA şi s-a stabilit la Chicago. Din familia bunicii senatorului provine şi părintele greco-catolic Emilian Pascadi, care a slujit in localitatea Sauca, din zona Baia Mare. "Daţi-mi o varză ţărănească sau cărnaţi şi mi se inmoaie genunchii", a spus senatorul. "Şi ţuica imi place foarte mult", a mai spus Chris la o intălnire cu jurnaliştii romăni acum căţiva ani la reşedinţa sa de lăngă Chicago. Unchii tatălui senatorului, care au fost preoţi greco-catolici, au fost supuşi unor persecuţii grele după al doilea război mondial. Unul dintre ei a fost torturat cu o lumănare aprinsă ţinută pe mănă fiindcă a refuzat să dea informaţii despre un lider anticomunist.


ACASÃ.... Senatorul Lauzen a vizitat Romănia in 2005, la iniţiativa Consulatului General din Chicago - care a realizat primele contacte cu domnia sa in 2004 - şi cu sprijinul Ambasadei ţării noastre la Washington. Vizita a inclus intălniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu membri ai Guvernului, dar a vizitat şi zona Satu-Mare, de unde provine familia.


DECORAT LA BUCUREŞTI. Ca urmare a eforturilor şi implicării active a senatorului Lauzen in căteva proiecte importante pentru Romănia in Statele Unite, acesta a fost decorat in 2006 de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua Romăniei.


ŞANSE ŞI VIZE. Senatorul Lauzen este cotat cu şanse reale de a căştiga alegerile din noiembrie 2008, avănd o experienţă de 15 ani in Senatul din Illinois. Reprezintă un electorat de peste 250.000 de locuitori, care in mare parte susţin Partidul Republican. A declarat in mod public in repetate rănduri că va sprijini interesele acesteia şi se va implica, aşa cum a făcut-o şi pănă acum, in promovarea unor proiecte importante, printre care şi includerea Romăniei in programul visa waiver.


Apel adresat comunităţii

Senatorul Lauzen a adresat la 29 august comunităţii romăne din SUA o scrisoare prin care anunţă candidatura la alegerile din 2008 şi solicită sprijin. Un grup de lideri din mediul de afaceri american de origine romănă din zona Chicago a organizat recent un dineu privat pentru senatorul Lauzen, la locuinţa unuia dintre aceştia. In SUA, o parte a comunităţilor romăneşti şi-a anunţat sprijinul pentru Lauzen. Printre aceştia şi consulul onorific in Florida, profesorul Claudiu Mătasă, care a donat o sumă de bani pentru campania lui Lauzen. Mătasă ne-a declarat că este un bun moment pentru ca romănii să aibă un reprezentant la nivel inalt in forurile politice americane.

×
Subiecte în articol: diaspora lauzen