x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un spărgător de gheaţă australian a eşuat în Antarctica

Un spărgător de gheaţă australian a eşuat în Antarctica

25 Feb 2016   •   18:41
Un spărgător de gheaţă australian a eşuat în Antarctica
Sursa foto: Foto: Shane Ness

Spărgătorul de gheaţă australian 'Aurora Australis' a ratat acostarea în timpul unei furtuni şi a eşuat în Antarctica, rămânând captiv între gheţuri împreună cu 68 de membri ai echipajului şi pasageri, a anunţat joi guvernul australian, citat de agenţia France Presse.

Incidentul a avut loc miercuri dimineaţa în jurul orei 09:15 (ora oraşului Sydney; marţi, ora 10:15 GMT) în timp ce impozanta navă roşie efectua o misiune de realimentare a bazei australiene Mawson, traversată de vânturi care suflau cu peste 130 de kilometri pe oră.

"Un total de 68 de membri ai expediţiei şi echipajul se află la bord, toţi sănătoşi şi în condiţii de siguranţă", a precizat într-o declaraţie Australian Antarctic Division (AAD).

Totodată, sursa citată a precizat că nu s-a înregistrat nici o deteriorare a corpului navei şi nici a căii navigabile. 'Aurora Australis' a eşuat în West Arm din Horseshoe Harbour, situat în Golful Holmes.

"Furtuna de zăpadă complică evaluarea prejudiciului iar echipajul inspectează corpul navei pe interior", menţionat AAD. Se aşteaptă ca furtuna să se calmeze în noaptea de joi spre vineri.

Australia are trei baze permanente în Antarctica - Mawson, Davis şi Casey - şi o staţie pe Insula Macquarie, toate realimentate în mod regulat de nava 'Aurora Australis', care aparţine companiei 'P&O Maritime Services'.

După ce a plecat din Hobart la 11 ianuarie, nava 'Aurora Australis' a condus o misiune ştiinţifică în zona Platoului Kerguelen, înainte de a sosi sâmbăta trecută la Mawson. Era stabilit ca în zilele următoarele să navigheze spre baza Davis pentru a prelua un număr de persoane şi a le duce în Australia.

"Capacitatea navei de a-şi continua misiunea actuală este necunoscută", a adăugat AAD, care precizează că alte mijloace aeriene sau maritime sunt gata să intervină în caz de necesitate, mai notează AFP.

×