x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un stat membru NATO se opune aderării Ucrainei. Acuză SUA de tensiunile de la granița cu Rusia

Un stat membru NATO se opune aderării Ucrainei. Acuză SUA de tensiunile de la granița cu Rusia

18 Feb 2022   •   17:12
Un stat membru NATO se opune aderării Ucrainei. Acuză SUA  de tensiunile de la granița cu Rusia

Preşedintele Croației, Zoran Milanovic, nu este de acord cu extinderea NATO și nu vrea ca Ucraina să facă parte din Alianța Nord-Atlantică, scrie Hina. 

''Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde. Cred că oricine susţine extinderea NATO prin includerea Ucrainei ameninţă interesele croate. Noi suntem în NATO şi mâine cineva ar putea ordona desfăşurarea oamenilor noştri acolo'', a spus acesta.

Afirmațiile acestuia vine pe fondul tensiunilor dintre NATO și Rusia din cauza Ucrainei. Totodată, Rusia cere Alianței să nu includă Ucraina printre statele membre pentru a-și retrage trupele de la frontiera cu această țară. 

Deși Croația face parte din NATO din 2009, Zoran Milanovic nu susține părerea Alianței și a statelor occidentale care acuză Rusia, el afirmând că SUA a provocat această criză.

''Totuşi, acea ţară nu trebuie să aparţină NATO aşa cum sunt, de exemplu, neutrele Finlanda, Austria şi Suedia. Nu sunt nici ele membre ale acestei alianţe. Criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA, duse de preşedintele Joe Biden şi de administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos''', afirmă președintele croat.

 

×
Subiecte în articol: croatia nato