x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unde se duc? Ţiganii din Ungaria emigrează din cauza discriminărilor la care sunt supuşi!

Unde se duc? Ţiganii din Ungaria emigrează din cauza discriminărilor la care sunt supuşi!

26 Aug 2009   •   00:00
Unde se duc? Ţiganii din Ungaria emigrează din cauza discriminărilor la care sunt supuşi!

Mai multe sute de ţigani din Budapesta, dar şi din provincie au trimis zilele acestea cereri semnate către preşedintele Autoguvernării Naţionale Ţigăneşti din Ungaria (OCO - organism care se ocupă de problemele minorităţii rome din Ungaria), pentru ca acesta să-i ajute să emigreze, motivul invocat fiind discriminarea şi atacurile în serie împotriva grupului etnic al romilor, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.



Preşedintele organizaţiei minorităţii rome, Kolompar Gabor, declara că ţiganii i-au cerut 'să le emită o adeverinţă conform căreia romii sunt persecutaţi politic în Ungaria şi expuşi unor atacuri teroriste în serie'. Din cele spuse de Kolompar, acest lucru nu se poate realiza decât cu împuternicire din partea adunării generale a OCO, însă, din punctul său de vedere, emigrarea nu reprezintă o soluţie la problema ţiganilor unguri.

Agenţia de ştiri MTI a ajuns şi ea în posesia unui astfel de formular de strângere de semnături, pe care se găsesc semnăturile şi datele personale a circa 100 de persoane, sub un text care spune: 'Prin semnătura mea declar şi protestez vizavi de atacurile teroriste în serie şi discriminarea care afectează ţigănimea maghiară şi din acest motiv doresc să plec din Ungaria'. Ca destinaţie posibilă, ţiganii unguri au indicat Canada, însă pe formular sunt prezente şi alte ţări precum Marea Britanie, Suedia, Danemarca, SUA şi Belgia.

Unul dintre semnatari, Bader Andras, menţiona că el şi rudele sale trăiesc cu frică din cauza atacurilor în serie la adresa ţiganilor, iar viitorul lor este fără perspectivă, din cauza discriminării pe care o resimt în viaţa de zi cu zi. El declara că prinderea suspecţilor în cazul atacurilor în serie, soldate cu şase ţigani morţi, nu reprezintă o garanţie că nu vor mai exista alte asasinate sau ameninţări la adresa ţigănimii. Bader arăta că ţiganii din provincie 'nu se tem fără motiv' că vor exista unii care să urmeze exemplul celor şase suspecţi prinşi.

Un alt rom semnatar al solicitării, Farkas Jozsef, declara la rândul său că îl îngrozeşte faptul că în Ungaria s-a întărit extrema dreaptă şi s-a refăcut Grada Ungară, Jobbik, cu ideologia sa radicală. Potrivit lui, ţiganii unguri vor să emigreze în formă organizată - pe cât posibil peste ocean - iar pentru aceasta cer 'ajutorul politic' al OCO.

×