x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria cere UE soluții REALISTE privind un posibil embargou la importurile de energie din Rusia

Ungaria cere UE soluții REALISTE privind un posibil embargou la importurile de energie din Rusia

21 Apr 2022   •   15:35
Ungaria cere UE soluții REALISTE privind un posibil embargou la importurile de energie din Rusia

Ungaria va susține un posibil embargou asupra importurilor de energie din Rusia după ce UE îi va prezenta soluții alternative realiste de aprovizionare, a transmis șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

''Am dori mai întâi să vedem ce fel de propuneri sunt pe masă şi dacă există o alternativă pentru a înlocui resursele care vin din Rusia. Cel puţin în ce priveşte importurile de gaze naturale, este însă clar că nu există o astfel de alternativă pentru viitorul previzibil. Nu doar economia ungară, dar şi cea germană ar eşua şi ar cădea într-o recesiune profundă fără gazele ruseşti, aşadar orice dezbateri pe acest subiect, sau critici, nu-şi au rostul. Cât priveşte petrolul, nici aici situaţia nu este mult mai favorabilă, dar sunt totuşi mai multe alternative'', a spus Gergely Gulyas. 

El a explicat că este nevoie de mult timp și de mulți bani pentru ca Ungaria să-și poată adapta rafinăriile MOL la procesarea petrolului care  nu provine din Rusia. 

''Avem nevoie de decizii responsabile pentru orice fel de sancţiuni. Trebuie să arătăm de unde putem importa resursele energetice precizate, în ce cantităţi şi cine va plăti. Or, nu vedem acum aşa ceva, deci ar fi iresponsabil să vorbim despre sancţiuni suplimentare'', a încheiat acesta.

Autoritățile de la Budapesta se opun opririi livrărilor de energie din Rusia deoarece țara este dependentă în proporție de 80% de importurile de gaze naturale și 65% de cele de petrol. 

Anunțul vine după ce Germania a anunțat că va sista achizițiile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, potrivit șefului diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock.

Un eventual embargou trebuie votat în unanimatate de statele UE iar acestea se tem că Ungaria s-ar putea opune prin veto. 

UE vrea să reducă cu 2/3 importurile de gaze din Rusia și să renunțe definitiv la ele în 2027. 

SUA a promis că va trimite mai mult gaz lichediat în Europa dar acesta acoperă doar 10% din necesarul blocului comunitar, schimbări ale unităților de procesare și transport mai costisitor. 
 

×
Subiecte în articol: Ungaria petrol gaze ue Rusia