In Ungaria, Guvernul experimenteaza "o inchisoare de vara', unde detinutii lucreaza pentru a rambursa cheltuielile detentiei lor.
Programul vizeaza compensarea problemei suprapopularii carcerale, dar ii irita pe aparatorii drepturilor omului.
Instituit din iunie, acest proiect-pilot, lansat la initiativa Administratiei Penitenciare, vizeaza un numar de 60 de detinuti condamnati la pedepse mici, intre trei si sase luni de inchisoare si este pus in aplicare la centrul de detentie de la Nagyfa, aflat la 190 de kilometri de Budapesta.
"Obiectivul nostru este pe de o parte acela de a face ca detinutii sa ramburseze costurile detentiei lor, pentru a nu impovara contribuabilul cu aceste sume', a explicat pentru AFP Zsolt Balogh, purtator de cuvant al Administratiei Penitenciare. "Pe de alta parte, dorim ca timpul pe care detinutii il petrec in inchisoare sa fie petrecut intr-o maniera utila', adica muncind, pentru a le facilita reinsertia acestora, a adaugat sursa citata.
La inchisoarea de la Nagyfa nu exista nici caldura, nici lumina, pentru a se face economie. Dar celulele sunt mai putin aglomerate, iar viata carcerala este ceva mai usoara.
"Aici avem macar un anume sentiment de libertate, ceea ce este foarte greu sa gasesti in alte inchisori, pentru ca sunt mult mai inchise si pentru ca disciplina acolo este mai stricta si mai dura', a declarat Gyorgy, unul dintre detinutii din programul respectiv. El a adaugat ca la Nagyfa are impresia ca traieste ceva mai aproape de societatea normala.
Ungaria are 17.000 de detinuti, dar capacitatea oficiala a inchisorilor din intreaga tara nu este decat de 12.600 de locuri, deci spatiul minim de 3 metri patrati pentru un barbat si de 3,5 metri patrati pentru o femeie nu este asigurat, apreciaza organizatia neguvernamentala TASZ (Asociatia pentru drepturile fundamentale).
Conform programului, detinutii muncesc pe terenurile agricole exploatate de Administratia Penitenciara, pentru un salariu lunar de 80 de euro – de trei ori mai putin decat salariul minim pe economie – si trebuie sa plateasca un euro pe zi pentru hrana.
Participantii la program vor putea cumula 20 de zile de concediu (in centrul carceral) si obtine permisii pentru a-si vizita familiile, intre 5 si 15 zile pe an.
Inchisoarea isi inchiriaza spatiul si unor firme private, care ii angajeaza pe detinuti pentru acelasi salariu, lucru care este denuntat de Comitetul Helsinki, o organizatie neguvernamentala care lupta pentru respectarea drepturilor omului.
"Obiectivul principal al detentiei nu este acela de a face profit pe spinarea detinutilor, pentru ca este prevazut in lege ca scopul detentiei este de a reintegra oamenii in societate si nu de a-i utiliza ca pe un fel de sclavi ai timpurilor moderne', este de parere Balazs Toth, sef de proiect la Comitetul Helsinki.
Daca experimentul functioneaza, Administratia Penitenciara intentioneaza sa extinda conceptul la intreaga tara. La Nagyfa, inchisoarea de vara se va inchide in octombrie. Dar inchisoarea intentioneaza sa se redeschida vara viitoare, sporind numarul de detinuti la 100. (deak.istvan@jurnalul.ro)