x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria este gata să ratifice aderarea Suediei la NATO

Ungaria este gata să ratifice aderarea Suediei la NATO

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   11:00
Ungaria este gata să ratifice aderarea Suediei la NATO
Sursa foto: Hepta

Se așteaptă ca Ungaria să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, eliminând ultimul obstacol înainte de pasul istoric al acestei țări nordice a cărei neutralitate a rezistat în timpul a două războaie mondiale și a conflictului aprins din timpul Războiului Rece.

Votul parlamentului ungar, care se așteaptă să treacă fără probleme după o vizită a premierului suedez Ulf Kristersson vinerea trecută, în timpul căreia cele două țări au semnat un acord de armament, va pune capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei, relatează Reuters.

Stockholm a renunțat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru al acesteia, președintele Vladimir Putin a realizat efectiv exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina - o extindere a alianței - au declarat liderii occidentali.

În timp ce Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aștepte, deoarece Turcia și Ungaria, care au relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai alianței conduse de SUA, au ridicat obiecții.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că și-au făcut un cămin în Suedia.
Suedia și-a modificat legislația și a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a liniști Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara așteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obține aprobarea Congresului SUA.

Tergiversarea Ungariei a fost mai puțin clară, Budapesta exprimându-și mai degrabă furia față de criticile suedeze privind direcția de dezvoltare democratică sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, decât față de cerințe concrete.

Prin semnătura Turciei, Ungaria a rămas ultima rezervă, iar Orban se confruntă cu presiuni din partea aliaților NATO.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, și a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la mutarea sa în Europa de Est în anii 1990.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: suedia Ungaria nato