x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu ochii pe Ungaria. UE decide cu privire la acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei

Cu ochii pe Ungaria. UE decide cu privire la acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   11:00
Cu ochii pe Ungaria. UE decide cu privire la acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei

Liderii Uniunii Europene vor încerca să ajungă astăzi la un acord privind extinderea unui nou ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și suplimentarea unui fond folosit pentru înarmarea Kievului, au declarat diplomați și oficiali, dar Ungaria ar putea bloca măsurile, scrie Reuters.

Cei 27 de lideri naționali ai UE, reuniți la Bruxelles, trebuie să convină în unanimitate să aprobe ajutorul acordat Ucrainei din bugetul lor comun.

Având în vedere miza atât de mare, blocul comunitar a intensificat presiunile asupra lui Viktor Orban, deși surse din centrul UE de la Bruxelles au declarat, înaintea summitului, că nu știau dacă Budapesta va fi de acord.

Sursele citate de Reuters au declarat miercuri seara că nu a existat încă un acord cu Budapesta privind acordarea către Ucraina a 50 de miliarde de euro din bugetul comun al blocului până în 2027.

În încercarea de a-l convinge pe Orban, blocul a propus o dezbatere anuală pe această temă, dar nu o revizuire bugetară în toată regula, care ar da Budapestei dreptul de veto de fiecare dată.

În cazul în care Orban rămâne pe poziții, UE analizează, de asemenea, modalități alternative de a sprijini Ucraina. Fiecare dintre ele ar fi însă mai complicată, mai lungă sau mai costisitoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lideri ue ajutor ucraina Ungaria