x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Viktor Orban anunţă impozite excepţionale pe "profiturile suplimentare"

Ungaria: Viktor Orban anunţă impozite excepţionale pe "profiturile suplimentare"

26 Mai 2022   •   10:18
Ungaria: Viktor Orban anunţă impozite excepţionale pe "profiturile suplimentare"

Guvernul Ungariei va impune impozite excepţionale pe "profiturile suplimentare" ale băncilor şi ale marilor companii private în încercarea de a limita deficitul bugetar în creştere, recurgând din nou la o politică care l-a ajutat pe Viktor Orban să evite creşterea taxelor pentru familii.

Premierul Orban a anunţat pe pagina sa de Facebook că băncile şi companiile care fac "profituri suplimentare", pe fondul situaţiei dificile a războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor, vor trebui să contribuie la costurile de întărire a armatei şi la finanţarea plafoanelor la facturile de energie ale gospodăriilor.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce guvernul lui Orban a obţinut puteri speciale prin declararea stării de urgenţă din cauza războiului.

Orban a adăugat că taxele excepţionale se vor aplica în 2022 şi 2023. El a spus că va exista o limită de timp pentru aceste taxe, dar unele dintre taxele sale speciale anterioare au devenit o parte durabilă a regimului fiscal.

Orban a ajuns la putere în 2010 şi a câştigat un al patrulea mandat consecutiv la alegerile de luna trecută cu o victorie zdrobitoare, după o serie de cheltuieli preelectorale.

El a declarat că toate detaliile vor fi prezentate joi.

"Vom obliga băncile, asiguratorii, marile lanţuri de magazine, industria energetică şi firmele comerciale, companiile de telecomunicaţii şi companiile aeriene să plătească o mare parte din profiturile lor suplimentare în două fonduri de stat", a declarat Orban. Cele două fonduri ar urma să finanţeze costurile plafonării preţurilor la energie pentru gospodării şi dezvoltarea armatei.

Orban a stabilizat economia cu o serie de taxe excepţionale aplicate băncilor, firmelor de retail şi companiilor energetice după 2010, care au contribuit la reducerea deficitului, dar au erodat încrederea investitorilor.

Forintul a scăzut brusc la 394 faţă de euro până la ora 1710 GMT în urma comentariilor lui Orban, de la aproximativ 389 înainte, în timp ce acţiunile OTP Bank s-au prăbuşit cu 4,69% în prima parte a zilei de miercuri.

Analiştii au declarat că plafonarea facturilor la energie şi fondul de dezvoltare a armatei sunt două elemente uriaşe, care se ridică la mult peste 1.000 de miliarde de forinţi, iar diavolul va fi în detalii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: orban