x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unimedia.md: Chină împrumută Moldova cu un miliard de dolari

Unimedia.md: Chină împrumută Moldova cu un miliard de dolari

24 Iul 2009   •   00:00

Autorităţile moldovene împrumută de la China un miliard de dolari pentru infrastructură, după ce au convenit acum o lună cu Rusia un alt împrumut, de 500 milioane dolari. În ultima lună, spune Unimedia, autorităţile comuniste de la Chişinău au contractat angajamente ce ar tripla datoria externă a Republicii Moldova, care în prezent este de 775 milioane dolari, adică 50 % din bugetul de stat.



Guvernul de la Chişinău a semnat joi un memorandum de înţelegere cu corporaţia chineză de stat COVEC, în vederea alocării unui miliard de dolari pentru realizarea unor proiecte în domeniul infrastructurii şi al producţiei, anunţă un comunicat de presă moldovean. Corporaţia de stat COVEC-CREC este cea mai mare întreprindere de construcţii din China şi a treia din rândul celor mai mari companii de construcţie din lume

Creditul ar putea fi acordat Moldovei în baza unei garanţii de stat, în condiţii preferenţiale. Investiţiile chineze sunt prevăzute pentru realizarea diferitor proiecte de infrastructură: drumuri, energie, sisteme de aprovizionare cu apă, staţii de epurare, industrializarea sectorului agricol şi dezvoltarea sferei de prelucrare, proiecte destinate creării sistemelor avansate de producere, notează comunicatul.

Înţelegerea cu autorităţile chineze, la fel ca şi cea cu premierul rus Vladimir Putin pentru creditul de 500 milioane dolari, este semnată în condiţiile în care peste mai puţin de o săptămână, la 29 iulie, în Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare anticipate, iar popularitatea Partidului Comuniştilor la guvernare este în scădere din cauza efectelor crizei economice globale.

Ajutorul financiar promis de Moscova autorităţilor de la Chişinău va permite acoperirea golurilor din buget în campania electorală, dar nu va soluţiona problemele structurale ale economiei moldoveneşti şi, în plus, Moscova urmăreşte să îndepărteze Chişinăul de proiectul european, spun experţii.

×
Subiecte în articol: externe