x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale

Uniunea Europeană ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale

12 Oct 2021   •   21:30
Uniunea Europeană ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale

Uniunea Europeană va avea o reacţie "fermă" la decizia Tribunalului constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Răspunsul va fi ferm. Trebuie să fie clar: dacă eşti membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislaţia europeană are supremaţie faţă de cea naţională. În caz contrar, acest club nu mai poate funcţiona ca o Uniune", a afirmat Josep Borrell Fontelles, citat de agenţia Reuters.

Comisia Europeană a suspendat deja, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economică şi rezilienţă, astfel că alocarea fondurilor comunitare destinate Varşoviei este blocată.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. "Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

Decizia evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat "Polexit legislativ", pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

Pe fondul criticilor, premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia nu intenţionează să se retragă din Uniunea Europeană.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana