x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană avertizează Israelul să nu perturbe negocierile nucleare cu Iranul

Uniunea Europeană avertizează Israelul să nu perturbe negocierile nucleare cu Iranul

12 Apr 2021   •   15:36
Uniunea Europeană avertizează Israelul să nu perturbe negocierile nucleare cu Iranul

Uniunea Europeană a avertizat, luni, Israelul să nu afecteze negocierile cu Iranul pe tema relansării Acordului nuclear, în contextul atacului cibernetic care a vizat complexul atomic de la Natanz, scrie Mediafax.

"Respingem orice tentativă de a submina sau a afecta eforturile diplomatice pentru un acord în domeniul nuclear. Trebuie clarificate lucrurile", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), conform cotidianului Times of Israel.

Şi Germania avertizează Israelul în contextul atacului asupra complexului nuclear din Iran. "Ceea ce auzim acum din partea Teheranului nu reprezintă o contribuţie pozitivă, mai ales situaţia de la Natanz", a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Negocierile pe tema relansării Acordului nuclear semnat de Iran cu marile puteri vor fi reluate marţi, la Viena.

Iranul a avertizat luni că va riposta la atacul cibernetic atribuit Israelului care a vizat complexul nuclear Natanz. Oficiali iranieni au declarat că o unitate a complexului de purificare a uraniului de la Natanz a fost ţinta unui act de "terorism nuclear". Reţeaua de electricitate a unităţii a fost vizată de un atac cibernetic, care a declanşat o explozie şi un incendiu.

"Desigur că Israelul este în spatele atacului. Din fericire, incidentul nu a provocat pierderi de vieţi omeneşti şi nici daune asupra mediului. Dar ar fi putut fi o catastrofă. Este vorba de o crimă împotriva umanităţii, iar comiterea unor acţiuni de acest fel corespunde cu esenţa regimului sionist", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, precizând că au fost avariate centrifuge mai puţin eficiente de tip IR1. Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran, a avertizat că Iranul va riposta la atacul cibernetic. "Sioniştii vor să se răzbune din cauza progreselor în negocierile privind anularea sancţiunilor. Au spus public că nu vor accepta acest lucru. Dar vom avea şi noi răzbunarea noastră asupra sioniştilor", a afirmat Mohammad Javad Zarif.

×