Familia lui Soren Sondergaard creşte porci în Danemarca de 138 de ani, iar 2015 se dovedeşte a fi unul dintre cei mai slabi ani pentru că, la fel ca şi ceilalţi producători din Europa, Sondergaard înregistrează pierderi din cauza unui surplus neaşteptat de carne de porc la nivelul Uniunii Europene, transmite Bloomberg.
După ce Rusia, cel mai mare cumpărător de carne de porc din UE, a interzis importurile de produse agroalimentare occidentale, preţurile la carnea de porc sunt cu 16% mai mici decât erau în urmă cu un an. În Danemarca, unde numărul porcilor este de trei ori mai mare decât populaţia ţării, Sondergaard ar putea pierde 100.000 de euro de pe urma celor 30.000 de animale pe care le creşte în acest an.
'Este o situaţia dramatică pentru micile ferme, cum este şi a noastră. Există multe ferme în Danemarca nevoite să îşi închidă porţile', a declarat Soren Sondergaard.
UE este cel mai mare exportator mondial de carne de porc. Anul trecut, producţia UE a fost de 22,4 milioane de tone, dublă faţă de cea din SUA, al doilea mare exportator mondial, arată datele Departamentului american al Agriculturii. Chiar dacă un euro mai slab va ajuta exporturile blocului comunitar, în special în Asia, preţurile sunt la un nivel scăzut pentru că noii clienţi nu sunt interesaţi de aceleaşi produse din carne ca şi ruşii.
În consecinţă, a apărut un excedent de grăsime şi untură de porc, din care o parte merge către utilizatorii industriali, inclusiv la producătorii de alimente pentru animalele de companie, care plătesc, însă, un preţ mult mai mic, a declarat Jens Hansen, purtător de cuvânt la cel mai mare procesator european de carne de porc, Danish Crown A/S.
În plus, creşterea costurilor cu hrana animalelor face ca multe ferme să fie neprofitabile, susţine Albert Vernooij, analist la Rabobank International.
'Pe teritoriul UE, preţurile la porc sunt, în general, mult sub costul total al producţiei', a declarat Stephen Howarth, specialist de piaţă la Agriculture & Horticulture Development Board din Kenilworth, Marea Britanie.
În luna ianuarie 2014, Rusia a interzis importurile de carne de porc din UE, după descoperirea unor cazuri de febră porcină în ţări precum Polonia şi Lituania. În luna august a anului trecut, Moscova a introdus un al doilea embargo, de data aceasta faţă de produsele agroalimentare din UE şi SUA, ca reacţie la sancţiunile occidentale pentru rolul Rusiei în criza din Ucraina. Aceasta după ce, în 2013, Rusia a fost responsabilă pentru 24% din exporturile totale de carne de porc ale UE, evaluate la 1,4 miliarde de euro.
O veste bună este că deprecierea euro a condus la creşterea exporturilor spre clienţii din Asia. În primele patru luni ale acestui an, livrările spre China şi Coreea de Sud au crescut cu peste 25%, iar Taiwanul şi-a dublat achiziţiile din UE. Problema este că asiaticii nu vor părţile cu grăsime care sunt utilizate la producţia de cârnaţi, de care erau interesaţi clienţii din Rusia, astfel că valoarea carcaselor de porc a scăzut.
Potrivit Comisiei Europene, la începutul lunii iulie, carcasele de porc se vindeau, în medie, cu 1,49 euro/kilogram, faţă de 1,78 euro/kilogram în urmă cu un an. Albert Vernooij, analist la Rabobank International, estimează că preţurile vor rămâne la un nivel scăzut până la finele anului.