x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Universităţile scoţiene taxează doar englezii şi irlandezii. "Dacă vii din Bucureşti, e gratis. Dacă vii din Anglia te costă 36.000 de lire"

Universităţile scoţiene taxează doar englezii şi irlandezii. "Dacă vii din Bucureşti, e gratis. Dacă vii din Anglia te costă 36.000 de lire"

05 Oct 2011   •   11:59
Universităţile scoţiene taxează doar englezii şi irlandezii. "Dacă vii din Bucureşti, e gratis. Dacă vii din Anglia te costă 36.000 de lire"

Marea Britanie a luat decizia de a mari taxele pentru studenti incepand cu anul viitor, masura care a fost aprobata peste tot, mai putin in Scotia, unde exista de mult timp traditia invatamantului gratuit in universitati.

Insa gratuitatea va fi numai pentru pentru studentii scotieni. Cei veniti din restul Marii Britanii - Anglia, Irlanda de Nord, Tara Galilor - vor plati aceeasi taxa pe care ar plati-o in universitatile din afara Scotiei, in jur de 10.500 de euro pe an.

Decizia a starnit in special mania englezilor, care obisnuiesc frecvent sa-si faca studiile universitare in Scotia (este si cazul printului William si al sotiei sale Kate),

“Daca nu este ilegal, este cel putin imoral", a declarat baroneasa Ruth Deech, avocat si profesor universitar. Decizia a fost atacata si intr-un editorial din The Daily Telegraph, in care se arata ca tratamentul fata de studentii britanici non-scotieni este nedrept, mai ales daca se tine cont de faptul ca taxele englezilor, ale irlandezilor si ale galezilor ajung si in trezoreria Scotiei.

“Daca Scotia ar fi independenta si s-ar baza doar pe taxele scotienilor, nu ar fi capabila sa sustina un sistem de invatamant gratuit", se arata in editorial.

Masura este cu atat mai dureroasa pentru britanicii non-scotieni, cu cat gratuitatea se aplica si in cazul studentilor non-britanici din UE. Potrivit legilor UE, o universitate nu poate taxa un student strain mai mult decat pe unul din propria tara. In cazul studentilor englezi, galezi si irlandezi, insa, scotienii nu aplica legile UE, ci cele interne, luate de guvernul Marii Britanii.

Acesta este si motivul pentru care mai multi avocati au decis sa atace politicile Scotiei in instanta. Printre ei si Jim Duffy, un avocat din Irlanda de Nord.

Masura aceasta nu este corecta. Daca vii din Bucuresti e gratis. Daca vii din Anglia, te costa 36.000 de lire. Nu poate fi corect", a declarat acesta.

Decizia de a fi marite taxele universitare in Marea Britanie, de la aproximativ 4.200 de euro pe an, la 10.500, a fost intampinata cu proteste violente de studenti. Acestia au atacat, anul trecut, in decembrie, cladirile guvernamentale, incercuind la un moment dat si limuzina care ii transporta pe printul Charles si sotia sa.

Expertii in educatie spun ca Marea Britanie tinde sa adopte modelul american, in care educatia este privita ca un beneficiu individual ce trebuie platit.

Scotia, in schimb, prefera modelul european, in care educatia este privita ca un serviciu public, finantarea facandu-se de la buget. Totusi, gratuitatea va fi greu de sustinut, avand in vedere ca in jur de 50% din absolventii de liceu din Marea Britanie urmeaza mai departe la facultate.

Oficialii scotieni spun ca taxarea studentilor britanici non-scotieni este o masura luata din necesitate, nu pentru a le face in ciuda englezilor. Acestia se tem de o invazie a studentilor din Anglia, Irlanda de Nord si Tara Galilor care le-ar putea lua locul scotienilor in universitati.

De altfel, scotienii au incercat sa introduca taxe mai mari si pentru cei 11.000 de studenti straini veniti din UE, insa nu au putut trece peste legile Uniunii care le interzic acest lucru.

×