x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unul dintre cei mai importanți președinți al Greciei a murit

Unul dintre cei mai importanți președinți al Greciei a murit

26 Dec 2021   •   16:36
Unul dintre cei mai importanți președinți al Greciei a murit
Sursa foto: karolos papoulias/a3

Fostul președinte al Greciei, Karolos Papoulias, a murit duminică dimineaţă, la 92 de ani, scrie Bloomberg.

El a fost luptător al rezistenţei în cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată, acesta a ajutat ţara să formeze un guvern în timpul crizei Euro.

Actualul șef al statului, Aikaterini Sakellaropoulou, a confirmat decesul.

„A onorat cu morala şi comportamentul său cea mai înaltă instituţie a statului, apărând cu fermitate coeziunea socială şi unitatea naţională”, a spus Sakellaropoulou în mesajul de condoleanțe.

Karolos Papoulias a fost preşedinte între 2005 - 2015. El a coordonat discuţiile pentru formarea unui guvern de unitate naţională condus de premierul Lucas Papademos în noiembrie 2011. În timpul crizei Euro au avut loc demonstraţii de amploare în marile oraşe greceşti împotriva măsurilor de austeritate concepute pentru a menţine ţara în zona euro.

Membru al guvernului lui Andreas Papandreou în anii 1980 şi 1990, Papoulias a fost ministru de externe, implicându-se în conflictele din Orientul Mijlociu. Ales ca deputat în Parlamentul Greciei din partea Partidului Social Democrat Pasok la fiecare alegere naţională din 1977 până în 2004, el a jucat un rol important în evacuarea în 1983 a liderului palestinian Yasser Arafat şi a altor palestinieni pe navele greceşti din Liban în timpul războiului civil.

S-a născut pe 4 iunie 1929, în Ioannina, un oraş din regiunea Epir din nord-vestul Greciei. Tatăl său a fost general-maior în armată și a murit când el avea 7 ani. A urmat liceul în Atena. În timpul ocupaţiei germane a Greciei în cel de-al Doilea Război Mondial, Papoulias a fost printre primii elevi care s-au alăturat rezistenţei armate. A fost căsătorit cu Maria Panou şi avea trei fiice.

 

×
Subiecte în articol: grecia