x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE A 4-a rundă de negocieri Rusia-Ucraina în pauză tehnică

UPDATE A 4-a rundă de negocieri Rusia-Ucraina în pauză tehnică

14 Mar 2022   •   16:45
UPDATE A 4-a rundă de negocieri Rusia-Ucraina în pauză tehnică
Sursa foto: Hepta

Runda de negocieri Rusia-Ucraina a luat o pauză tehnică până mâine, anunță delegația ucraineană, pe Twitter. Întrevederea s-a realizat prin videoconferință.

''O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă'', a transmis Mihailo Podoliak.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis, anterior, că în această seară ar fi vrut să facă un bilanț al întrevederii. 
''O videoconferinţă între delegaţii a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea aşteaptă noutăţi. Vom reveni în cursul serii'', a spus acesta.

''Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a spus Zelenski.

Autoritățile de la Kiev vor armistițiu imediat și retragerea trupelor ruse. 

În același timp, Moscova dorește neutralitatea Ucraineim demilitarizarea, recunoașterea suvernității Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și independența regiunii pro-ruse Donbas. 

UPDATE1 Obiectivele principale ale celei de-a 4-a rundă de negocieri ruso-ucrianene sunt încetarea focului, retragerea trupelor ruse și gadanții de securitate, arată administrația de la Kiev, citată de Reuters. Discuțiile se vor desfășura prin videoconferință.

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko, a anunţat că acestea vor începe la 10.30 (8.30 GMT).

Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, spune că țara pe care o reprezintă vrea încheierea unui armistițiu. 

poziţia guvernului de la Kiev a rămas neschimbată: înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu. a difuzat un mesaj în acest sens în reţelele sociale, cu o înregistrare video ataşată.

"Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor & garanţii de securitate. Discuţie grea. Rusia încă are iluzia că 19 zile de violenţe împotriva oraşelor ucrainene paşnice este strategia corectă", a scris acesta pe rețelele sociale.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ucraina confirmă că următoarea rundă de discuții cu Rusia va avea loc luni.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a confirmat, duminică, faptul că discuțiile cu Rusia vor avea loc luni prin legătură video, anunță CNN.

Un tweet de pe pagina de Twitter a lui Podoliak anunța: „Din nou. Negocierile merg non-stop în format de videoconferințe. Grupurile de lucru funcționează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenție constantă. Luni, 14 martie, va avea loc o sesiune de negociere pentru a rezuma rezultatele preliminare".

Membri ai delegaţiilor Ucrainei şi Rusiei au semnalat, duminică după-amiază, că există posibilitatea ajungerii în câteva zile la o soluţie diplomatică pentru oprirea confruntărilor militare, conform BBC News.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-ar putea întâlni din nou săptămâna viitoare în Belarus, dar ambele părţi au confirmat sâmbătă, fără a oferi detalii, că între timp au loc contacte prin videoconferinţă.

„Cred că vom obţine unele rezultate în câteva zile", a declarat duminică consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, şeful delegaţiei Kievului. „Ucraina nu va face concesii asupra principiilor. Rusia înţelege acest lucru şi începe deja să discute constructiv", a adăugat Mihailo Podoliak.

La rândul său, şeful delegaţiei ruse, Leonid Sluţki, a afirmat, într-un interviu acordat RT citat de agenţiile de presă ruse, de BBC şi cotidianul The Times of Israel, că s-au înregistrat „progrese semnificative" în negocieri.

„Dacă am compara poziţiile ambelor delegaţii la începutul negocierior şi acum, observăm progrese semnificative. Aşteptările mele personale sunt că aceste progrese s-ar putea dezvolta în următoarele câteva zile într-o poziţie unificată a ambelor delegaţii în documente care să fie semnate", a subliniat Sluski.

Sâmbătă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că a observat o "abordare fundamental diferită" în atitudinea Moscovei în negocieri, după ce omologul său rus, Vladimir Putin, declarase că sunt "anumite evoluţii" în discuţii.

„La ultimele întâlniri, reprezentanţii ucraineni şi ruşi au început să discute, iar ruşii nu mai impun doar ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită", a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată sâmbătă, potrivit cotidianului Le Monde.

Rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind "anumite evoluţii" în negocieri, Zelenski a declarat doar că este "mulţumit că are un semnal din partea Rusiei".

Volodimir Zelenski a discutat din nou, sâmbătă seară, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, despre un posibil summit la Ierusalim cu Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că preşedintele Rusiei analizează propunerea, deşi este "prematur" să fie analizate şansele organizării unei astfel de reuniuni.

 

×
Subiecte în articol: negocieri