Taiwanul respinge modelul "o ţară, două sisteme" propus de autoritățile de la Beijing în Cartea Albă, potrivit Ministerului de Externe de la Taipei, care precizează că populația insulei vrea să-și decidă singură viitorul.
China se foloseşte de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi la Taipei ca "scuză pentru a crea o nouă normalitate, de a intimida populaţia Taiwanului", a spus Joanne Ou, purtătoarea de cuvânt a ministerului.
China a încheiat exercițiile militare de amploare în jurul insulei dar Taiwanul a continuat manevrele în comitatul Pingtung, din sud, cu soldați care au tras cu obuziere în largul mării.
ȘTIRE INIȚIALĂ Cartea albă "Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră" a fost publicată după exerciții fără precedent efectuate de China în apropierea insulei.
Alte două cărți au despre Taiwan au mai fost publicate de China în 1992 și 2000, în care se preciza că Beijingul "nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan" după realizarea unificării, precizare care nu mai apare în ultima ediție.
Totodată, și o precizare din cartea publicată în anul 2000 arăta că "orice poate fi negociat" darăTaiwanul acceptă că există o singură China şi nu doreşte independenţa, lipseşte din noul document.
"Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi vom face toate eforturile posibile pentru a realiza reunificarea paşnică. Dar nu vom renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare. Utilizarea forţei ar fi ultima soluţie. Vom fi nevoiţi să luăm măsuri drastice doar pentru a răspunde la provocarea elementelor separatiste sau a forţelor externe dacă ar trece vreodată liniile noastre roşii. Nicio interferenţă străină în Taiwan nu va fi tolerată. Obiectivul istoric al reunificării patriei noastre trebuie realizat şi va fi realizat", precizează guvernul chinez în cartea albă.