x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Emmanuel Macron vrea obligativitatea vaccinării anti COVID-19. Premierul Jean Castex se opune 

UPDATE Emmanuel Macron vrea obligativitatea vaccinării anti COVID-19. Premierul Jean Castex se opune 

06 Ian 2022   •   16:55
UPDATE Emmanuel Macron vrea obligativitatea vaccinării anti COVID-19. Premierul Jean Castex se opune 

Premierul francez Jean Castex se opune obligativităţii vaccinării anti COVID-19 motivând că acest lucru nu ar ajuta prea mult la stoparea răspândirii infecțiilor și ar provoca probleme, scrie Reuters. 

"Avem deja unele dificultăţi în controlul impunerii paşaportului de vaccinare. Aceste dificultăţi ar fi şi mai mari dacă am face vaccinarea obligatorie", a spus acesta.

Franţa a înregistrat, miercuri, peste 332.252 de noi cazuri de coronavirus şi 246 de decese.

ȘTIRE INIȚIALĂ Situație tensionată în Franța, în urma afirmațiilor președintelui Emmanuel Macron care a spus că vrea să enerveze persoanele nevaccinate anti COVID-19.

"Pe cei nevaccinaţi, vreau foarte tare să-i scot din sărite. Şi prin urmare vom continua să o facem, până la capăt. Aceasta este strategia. Atunci când libertatea mea o restrânge pe cea a altora, devin un iresponsabil. Un iresponsabil nu mai este un cetăţean", a declarat şeful statului francez într-un interviu pentru ediţia de marţi a cotidianului Le Parisien", a declarat Macron.

Astfel, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare, scrie AFP. Acest lucru înseamnă că și cei imunizați natural prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 vor trebui să se vaccineze. 

Text a fost aprobat cu noaptea în cap, respectiv la orele 05:25, de către 214 parlamentari. Împotrivă au votat 96 de deputaţi,  27  s-au abţinut.

Proiectul de lege trebuie examinat de Senat, la începutul săptămânii viitoare, pentru a intra în vigoare pe 15 ianuarie.

Prin acest act normativ, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a avea acces la activităţi recreative, restaurante, baruri, târguri şi transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, cu excepția accesulului la instituţiile şi serviciile de sănătate.

Totodată, deputaţii au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar un paşaport de vaccinare pentru ieşirile cu şcoala sau activităţi extraşcolare.


 

×