x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Europa se pregătește să renunțe la restricții. Ungaria relaxează măsurile anti COVID-19

UPDATE Europa se pregătește să renunțe la restricții. Ungaria relaxează măsurile anti COVID-19

de Giulia Anghel    |    30 Apr 2021   •   14:17
UPDATE Europa se pregătește să renunțe la restricții. Ungaria relaxează măsurile anti COVID-19

Noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare, sâmbătă, în Ungaria deoarece peste 40% din populație s-a vaccinat anti COVID-19, anunță premierul Viktor Orban, scrie Reuters.

"Dar pandemia nu s-a încheiat încă şi trebuie să ne purtăm responsabil", a avertizat prim-ministrul.

Astăzi va fi depășit pragul de 4 milioane de oameni imunizați, iar infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 sunt în scădere.

Totodată, autoritățile ungare au contractat mari cantități de vaccinuri, atât de la Comisia Europeană, cât și din Rusia și China. 

Vor fi deschise restaurantele, hotelurile, teatrele, cinematografele, sălile de sport, piscinele, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice.

Magazinele și restaurantele vor funcţiona până la ora 23.00. Restricţiile de circulaţie vor fi valabile de la miezul nopţii.

Orban a precizat că Ungaria va începe vaccinarea adolescenţilor de 16-18 ani după data de 10 mai, odată cu încheierea examenelor de sfârşit de an.

UPDATE1 Franța va deschide magazinele, terasele restaurantelor și barurilor, muzeele și cinematografele din 19 mai. După ora 21.00 circulația va fi interzisă, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP.

"Etapa zero este redeschiderea şcolilor din 26 aprilie. Ne-am asumat această prioritate educativă şi această strategie de a trăi cu virusul, inclusiv în siituația unei nivel ridicat al incidenţelor, superior celui al vecinilor noştri. Vom trece apoi la redeschidere, în patru etape. În data e 3 mai se va renunța la declaraţii şi restricţii de deplasare. Din 19 mai trebuie să ne regăsim arta de a trăi franţuzeşte, rămânând prudenţi şi responsabili", a precizat Macron.

La terase vor fi permise maximum 6 persoane la o masă.

Din 9 iunie se vor redeschide restaurantele și barurile la interior. Tot atunci, circulaţia pe timpul nopții nu va fi permisă după ora 23:00, iar după 30 iunie această restricție va fi ridicată.

Muzeele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol cu public pe scaune, competițiile sportive se vor deschide cu 800 de persoane în interior și 1.000 în exterior. 
Sălile de sport se vor redeschide din 9 iunie. Evenimentele cu peste 1.000 de persoane vor fi autorizate din 30 iunie, cu prezentarea unui test negativ sau a unui certificat de imunitate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile din Portugalia vor redeschide, sâmbătă, frontiera cu Spania și vor trece la faza a IV a planului de relaxare a restricţiilor iniţiat la jumătatea lunii martie, cu două zile înainte de data programată, scrie AFP.

"Pe 1 mai vom trece la următoarea fază de relaxare a restricţiilor, inclusiv la redeschiderea frontierei cu Spania", declarase inițial premierul Antonio Costa.

Starea de urgență va fi înlocuită cu "sstarea de calamitate", ceea ce va crea cadrul legal pentru a menține unele restricţii, precum închiderea barurilor şi a cluburilor de noapte, apeluri de rămânere în case și telemunca.

În 12 regiuni, restricţiile vor rămâne mai severe decât în restul teritoriului din cauza ratei mari de incidență.

Adunările publice și petrecerile de nuntă în spații închise vor fi permise la 50% din capacitate.

Toate activităţile sportive în aer liber şi în sălile de sport vor fi autorizate. 

Cafenelele, restaurantele, magazinele şi spaţiile culturale își vor prelungi programele, mai ales în week-end.

Restricţiile de călătorie privesc necesitatea unui test negativ sau a unei carantine pentru vizitatorii din ţările afectate de pandemie

Școlile primare au fost redeschise la jumătatea lunii martie, pentru ca la începutul lunii aprilie să urmeze colegiile, cafenelele şi restaurantele în aer liber, apoi și magazinele stradale.

La mijlocul lunii aprilie, s-au redeschis liceele și facultățile, centrele comereciiale, cinematografele, teatrele, restaurantele și cafenelele în interior.

×