x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko i s-a permis să iasă din țară. Acesta trebuie să participe la o reuniune NATO

UPDATE Fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko i s-a permis să iasă din țară. Acesta trebuie să participe la o reuniune NATO

30 Mai 2022   •   16:44
UPDATE Fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko i s-a permis să iasă din țară. Acesta trebuie să participe la o reuniune NATO

Ex-preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a primit permisiunea de a ieși din țară pentru a participa la o reuniune NATO, după ce i s-a refuzat de mai multe ori acest drept, scrie AFP:

Adversar politic al lui Volodimir Zenenski, el spune că a fost oprit ''deliberat'' la graniţă de două ori în weekend.
''În urma presiunii deputaţilor Parlamentului European şi a membrilor guvernelor ţărilor UE, Petro Poroşenko a putut pleca în străinătate pentru a participa la summitul şi la congresul Partidului Popular European (PPE) la Rotterdam'', transmite serviciul de presă al acestuia.

Poroșenko a prezentat la ieșirea din țară aceleași documente pe care le avea și când i-a fost interzisă părăsirea țării. 

''Suntem convinși că autorităţile l-au împiedicat deliberat pe Poroşenko să se deplaseze la o reuniune a Adunării Parlamentare a NATO la Vilnius'', a transmit Solidaritatea Europeană, partidul fostului președinte.

Scopul participării acestuia la reuniunea NATO este ''să ceară aliaţilor un plan de acţiune pentru aderarea la NATO a Ucrainei la summitul de la Madrid din luna iunie''.

Justiția ucraineană l-a acuzat pe Poroşenko de înaltă trădare fiind acuzat că firma sa a achiziționat cărbune de la separatiștii proruși din estul țării. Totodată, el mai este vizat în dosare de corupție, pe care le consideră motivate politic. 

De asemenea, Zelenski a scos în afara legii 11 partide pe motiv că sunt pro-ruse. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a anunțat că i s-a refuzat ieşirea din ţară pentru a participa la o reuniune NATO. El a avertizat că această decizie riscă să rupă "armistiţiul politic", scrie AFP. a anunțat că i s-a refuzat ieşirea din ţară pentru a participa laşi a avertizat că această decizie riscă să rupă "armistiţiul politic", scrie AFP.

Acesta este un om de afaceri miliardar și politician care a condus țara în perioada 2014-2019, și este în prezent liderul partidulul Solidaritatea Europeană, a doua formaţiune din parlament, aflată în opoziţie.

I s-a refuzat ieşirea din Ucraina deși trebuia să participe la  Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius şi primise "toate permisiunile formale pentru a părăsi ţara", ca membru permanent al delegaţiei ucrainene. El trebuia să poarte convorbiri la Vilnius cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi cu un grup de parlamentari lituanieni şi europeni, după care urma să se deplaseze la Rotterdam, în Ţările de Jos, pentru un summit al partidelor europene.

"Există riscul ca prin această decizie autorităţile să fi rupt armistiţiul politic stabilit în vreme de război cu forţele de opoziţie, ce reprezintă un pilon al unităţii naţionale în faţa agresiunii ruse", a transmis serviciul de presă al fostului preşedinte.

După invazia rusă din 24 februarie, 11 partide considerate proruse au fost interzise.

×
Subiecte în articol: porosenko nato ucraina