x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Rusia AVERTIZEAZĂ Finlanda dacă aderă la NATO: Categoric este o amenințare

UPDATE Rusia AVERTIZEAZĂ Finlanda dacă aderă la NATO: Categoric este o amenințare

12 Mai 2022   •   17:00
UPDATE Rusia AVERTIZEAZĂ Finlanda dacă aderă la NATO: Categoric este o amenințare
Sursa foto: Hepta

Demersurile Finlandei de aderare la NATO reprezintă "categoric" o ameninţare la adresa Rusiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Și Ministerul de Externe de la Moscova avertizează că va lua măsuri ca urmare a acestei decizii.

Dmitri Peskov a răspuns "Categoric", când a fost întrebat de un jurnalist dacă declarația Finlandei de a adera la NATO "fără întârziere" constituie o ameninţare pentru Rusia.

"Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil şi mai sigur", a precizat acesta, adăugând că Finlanda se alătură astfel "măsurilor neprietenoase" împotriva Rusiei, iar răspunsul va fi simetric. 
"Totul va depinde de cum va decurge acest proces de extindere a NATO şi în ce măsură infrastructura militară se apropie de graniţele ruse", a explicat Peskov.

Măsuri tehnico-militare

Totodată, și Ministerul rus de Externe a avertizat Finlanda cu măsuri tehnico-militare, ca răspuns la decizia de a intra în NATO. 

''Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură, pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională. Obiectivul NATO este clar: continuarea extinderii sale către frontierele Rusiei, crearea unui nou flanc de ameninţare militară pentru ţara noastră'', arată instituția, care precizează că promisiunile Rusiei de lipsă a ''oricărei intenţii ostile'' și nici buna vecinătate și cooperare e ''nu au convins Helsinki asupra avantajelor menţinerii politicii de nealiniere''.

Totodată, ministerul susține că prin aderarea la NATO, Finlanda încalcă Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din 1992.
''La Helsinki ar trebui să se ţină cont de responsabilitatea şi consecinţele unui asemenea pas. Intrarea Finlandei în NATO va dăuna grav relaţiilor bilaterale şi menţinerii stabilităţii şi securităţii în regiunea de nord a Europei''.

Preşedintele Finlandei, Saulii Niinisto, şi premierul Sanna Marin au dat publicității o declarație comuncă de aderare la NATO ''fără întârziere''. ''Sperăm că paşii la nivel naţional încă necesari pentru a lua această decizie vor fi întreprinşi rapid în zilele următoare'', au transmis aceștia.

×
Subiecte în articol: Rusia finlanda nato Dmitri Peskov