x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Starea de asediu în Kiev a fost ANULATĂ. 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Ucraina

UPDATE Starea de asediu în Kiev a fost ANULATĂ. 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Ucraina

26 Mar 2022   •   14:25
UPDATE Starea de asediu în Kiev a fost ANULATĂ. 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Primarul Kievului a anulat starea de asediu în oraș. Totodată, vor fi create 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localitățile aflate pe linia frontului, scrie Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anulat starea de asediu iar circulația rămâne interzisă doar pe timpul nopții, între orele 20.00-7.00.

„Este posibil să vă mutați din capitală și din regiune duminică după-amiază”, a scris acesta pe Telegram

ȘTIRE INIȚIALĂ Primarul Kievului, Vitali Klitschko, nu permite circulația civililor prin oraș între sîmbătă, ora 20.00, și luni, ora 7.00. 

„Conform deciziei comandamentului militar, staționarea în Kiev și în împrejurimi va fi din nou interzisă”, a transmis edilul pe Telegram.

Doar vehiculele cu permise speciale pot să circule iar locuitorii pot merge la adăposturi atunci când sună o alarmă. Transportul public, magazinele, farmaciile și benzinăriile nu vor fi operaționale.

Coridoare umanitare

Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat că s-a ajuns la un acord cu partea rusă pentru 10 noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţile aflate pe linia frontului.
Totodată, oficialul ucrainean a precizat că civilii care vor să plece din Mariupol, oraș aflat în sudul țării cu circa 430.000 de locuitori, trebuie să-și folosească mașinile personale deoarece forțele militare ruse nu permite trecerea  autobuzelor. Însă informația nu a fost verificată din surse independente. Peste 100.000 de locuitori din Mariupol trebuie evacuați. 

Guvernatorul Kievului, Oleksandr Pavliuk, a anunţat că forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului Slavutîci, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară Cernobîl. A fost ocupat spitalul iar primarul ar fi fost răpit, potrivit acestuia. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că forţele ruse au distrus un depozit de arme şi echipamente militare din apropiere de oraşul Jitomir, situat în nord-vestul Ucrainei. Depozitul a fost lovit de patru rachete Kaliber, lansate de pe o navă din Marea Neagră.

×
Subiecte în articol: kiev coridoare umanitare