x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Vladimir Putin avertizează NATO. Extinderea în Suedia și Finlanda va provoca o "reacție" a Rusiei

UPDATE Vladimir Putin avertizează NATO. Extinderea în Suedia și Finlanda va provoca o "reacție" a Rusiei

16 Mai 2022   •   16:55
UPDATE Vladimir Putin avertizează NATO. Extinderea în Suedia și Finlanda va provoca o "reacție" a Rusiei

Extinderea NATO în Suedia și Finlanda va provoca o reacție din partea Rusiei, a declarat președintele Vladimir Putin, citat de Reuters. 

El participă la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) desfășurat la Moscova și la  care participă Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Cu această ocazie, liderul de la Kremlin reafirmă că Rusia nu are nicio problemă cu cele două țări dar extinderea NATO către est reprezintă o problemă pentru Rusia iar Alianța trebuie să-și analizeze cu atenție planurile de sporire a influenței globale.

Vladimir Putin a mai precizat că aderarea Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un pericol doar dacă vor fi desfășurate trupe străine și infrastructuri militare în aceste state. 

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare. Însă desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor state va antrena evident un răspuns. Care va fi acest răspuns, vom vedea mai întâi ce ameninţări sunt create pentru noi. Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător'', a explicat acesta.

Totodată, el acuză SUA că se folosește de extinderea NATO în mod agresiv pentru a agrava o situație de securitate globală care este deja dificilă. 

Președintele rus a acuzat din nou SUA că a construit laboratoare pentru dezvoltarea de arme biologice în Ucraina. 

La același summit, președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a spus că NATO ''îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei''.

''Fără apropierea ţărilor noastre s-ar putea ca mâine să nu mai existăm'', le-a spus acesta celorlalți participanți la summit. 

UPDATE1 Aderarea Finlandei și Suediei în NATO ar fi o "gravă eroare", care va avea consecinţe și nu le ca consolida securitate, potrivit ministrului adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, citat de AFP.

Totodată, și Kremlinul a reafirmat că intrarea celor două țări în NATO nu va întări securitatea în Europa. 

"Suntem convinşi că intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei nici nu va întări şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru", a spus și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.  

El a mai precizată că autoritățile de la Moscova sunt  "îngrijorate" şi a promis că va urmări îndeaproape "implicaţiile pe care le-ar avea acest lucru pentru securitatea noastră".

ȘTIRE INIȚIALĂ "Este o gravă eroare, suplimentară, ale cărei consecinţe vor fi considerabile", a spus acesta, precizând că cele două țări "nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu".
"Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie. Nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia va fi mai puţin previzibilă. Este păcat că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice despre ce ar trebui făcut în situația actuală", a spus Riabkov.

Președintele și premierul Finlandei au dat publicității o declarație comună prin care și-au exprimat dorința pentru depunerea candidaturii țării la NATO iar partidul de guvernământ din Suedia și-a dat acordul. 

 

 

×
Subiecte în articol: nato suedia finlanda Rusia