x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Vladimir Putin impune noi măsuri financiare pentru a face față sancțiunilor occidentale

UPDATE Vladimir Putin impune noi măsuri financiare pentru a face față sancțiunilor occidentale

de Giulia Anghel    |    02 Mar 2022   •   10:12
UPDATE Vladimir Putin impune noi măsuri financiare pentru a face față sancțiunilor occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care interzice scoaterea din țară a valutei de peste 10.000 de dolari începând cu 2 martie, scrie Reuters.

Acesta a aprobat și alte măsuri temporare care să ajute la stabilitatea financiară a Rusiei în timpul sancțiunilor impuse de SUA și UE ca reacție la atacarea Ungariei. 

Astfel, se interzic tranzacțiile de bunuri mobile și imobile cu străini din statele care au impus restricțiile. 

Totodată, sunt impuse tranzacțiile de valută de către Banca centrală a Rusiei, care a crescut la un nivel fără precedent dobând cheie, ca reacție la deprecierea rublei. 

Companiile ruse exportatoare vor trebui să convertească în ruble 80% dintre veniturile în valută obținute după 1 ianuarie 2022 și să mențină la 80% lichiditățile în moneda națională.

Băncile rusești au fost suspendate de la sistemul internațional de plăți Swift și au fost blocate tranzacțiile Băncii centrale pentru a-i bloca activele. 

UPDATE1 Premierul Mihail Mișustin anunță introducerea unui nou mecanism pentru a împiedica retragerea companiilor străine de pe piața din Rusia. Totodată, Banca centrală a Rusiei a decis, ieri, majorarea dobânzii cheie la 20%, de la 9,5%, pentru a preveni prăbușirea rublei după sancțiunile financiare ale Statelor Unite și UE.

"Există presiuni politice, astfel că, pentru a le permite companiilor să ia decizii în cunoştinţă de cauză, a fost pregătit un proiect de ordonanţă prezidenţială în sensul introducerii restricţiilor temporare asupra retragerii activelor ruse. Ne aşteptăm ca cei care au făcut investiţii în ţara noastră să fie capabili să activeze în continuare aici.

Eu sunt convins că presiunile sancţiunilor vor scădea la un moment dat, iar cei care nu vor reduce proiectele în ţara noastră, pe baza sloganurilor politicienilor străini, vor câştiga", a anunțat premierul Mihail Mişustin, citat de CNN.

CX Cefbank (Banca centrală a Rusiei) a transmis companiilor exportatoare să vândă valută, în timp ce moneda națională a ajuns la minime istorice, de 120 de ruble/dolar, pe platforma electronică de tranzacționare EBS, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forțele armate nucleare în alertă maximă, scrie Reuters.

Într-o altă încercare de a sprijini rubla, autoritățile ruse le-au ordonat companiilor exportatoare ruse să vândă pe piață 80% din veniturile lor în valută, a declarat ministrul de Finanțe Anton Siluanov.

Prezentând noile măsuri de urgență, guvernatorul Băncii Centrale Elvira Nabiullina a declarat că banca centrală a oprit luni intervențiile din cauza ultimelor sancțiuni occidentale, sugerând că rubla a fost susținută de alți participanți pe piață, nenumiți.

„Din cauza restricțiilor privind utilizarea rezervelor valutare în aur, dolari și euro, intervențiile nu au fost efectuate de noi astăzi”, a spus Elvira Nabiullina.

Ea a mai precizat că Rusia are un înlocuitor pentru sistemul de plăți internaționale SWIFT, adăugând că omologii străini se pot alătura acestuia. 

Banca centrală a vândut în jur de un miliard de dolari din rezervele sale joi, 24 februarie, ziua în care Rusia a început invazia în Ucraina. 

Totodată, CX Cefbank estimează o inflație de 4% și va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară. Creșterea ratelor dobânzilor va aduce ratele depozitelor la nivelurile „necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație”.

„Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară și a prețurilor, și pentru a proteja de depreciere economiile cetățenilor ”, se arată în comunicat.

Creșterea ratelor dobânzilor la niveluri de peste 17%, observată în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, vine după ce țările occidentale au luat măsuri pentru a bloca accesul anumitor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

„Condițiile externe ale economiei ruse s-au schimbat drastic”, a spus banca centrală.

Mișcările recente se adaugă la o serie de măsuri anunțate încă de săptămâna trecută pentru a sprijini piețele interne, în timp ce statul se străduiește să gestioneze consecințele din ce în ce mai extinse ale sancțiunilor occidentale.

De asemenea, autoritățile ruse au ordonat brockerilor să suspende vânzările în lipsă pe piața rusă și să înceteze executarea ordinelor persoanelor juridice și persoanelor fizice străine de a vinde valori mobiliare rusești.

„Aceste măsuri pot ajuta la calmarea nervozității crescute a pieței, dar în același timp subminează fundamentul politicii monetare, axată pe țintirea inflaționistă și cursul de schimb flexibil. Mediul extern nefavorabil a făcut ca politica monetară a Rusiei să fie nesustenabilă și nu excludem o posibilă majorare a ratei dobânzii în viitor sau alte decizii neașteptate”, arată BCS Global Markets.

×
Subiecte în articol: Elvira Nabiullina Vladimir Putin