x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Lane a provocat puternice inundatii in Hawaii

Uraganul Lane a provocat puternice inundatii in Hawaii

25 Aug 2018   •   10:57
Uraganul Lane a provocat puternice inundatii in Hawaii

Uraganul Lane, retrogradat vineri la nivel de furtună tropicală, s-a apropiat de centrul arhipelagului Hawaii din Oceanul Pacific provocând ploi torenţiale şi inundaţii de amploare pe Insula Mare, au anunţat reprezentanţii Apărării civile. 

 

Însoţit de rafale de vânt care au scăzut în intensitate până la 110 kilometri pe oră, Lane va atinge în acest weekend zona de uscat provocând condiţii de furtună pe insula Maui dar şi în Oahu, cea mai populată din acest stat american. Pe insula Kauai, aflată la nord de acestea, autorităţile au emis avertizare de furtună. 

Cel mai mare pericol este reprezentat de inundaţiile şi alunecările de teren care ar putea înrăutăţi efectele furtunii care se va menţine în zona arhipelagului Hawaii. "Anticipăm că Lane va aduce ploi abundente în următoarele ure", a declarat guvernatorul David Ige în cadrul unei şedinţe de informare susţinută vineri seară. 

Pe parcursul zilei de vineri, buletinele informative cu privire la evoluţia acestui fenomen meteorologic au devenit mai puţin îngrijorătoare, iar prognozele au indicat că statul Hawaii a scăpat de prima ameninţare a unui impact direct cu un uragan din ultimul sfert de secol.    

Lane a fost retrogradat, vineri, la categoria 2 pe scara de cinci grade Saffir-Simpson, ulterior ajungând la categoria 1 şi apoi la nivel de furtună tropicală, care, potrivit prognozelor, va urma lent o direcţie nordică şi va scădea în intensitate înainte de a fi împinsă spre vest de curenţii de aer, îndepărtându-se de uscat, după cum a explicat Leigh Anne Eaton de la Serviciul Naţional de Meteorologie într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă în Honolulu. 

Răsturnarea de situaţie a fost primită cu bucurie de locuitorii care şi-au petrecut ultimele zile aprovizionându-se cu apă, alimente, combustibil şi baterii şi consolidându-şi ferestrele. Cu toate acestea, furtuna prezintă un pericol considerabil pentru cea mai mare parte a statului, insula Hawaii - cunoscută sub numele Insula Mare - fiind afectată de ploi torenţiale şi inundaţii. 

Peste 60 de centimetri de precipitaţii au căzut într-un interval de 36 de ore în unele regiuni de pe Big Island unde Serviciul de Meteorologie a raportat "inundaţii catastrofale". Eaton a precizat că în unele zone ale insulei au fost semnalate cantităţi de precipitaţii de circa 90 de centimetri. Mai multe clădiri de pe Insula Mare au fost distruse, iar unii locuitori şi-au părăsit casele, a indicat Melissa Dye, purtătoare de cuvânt a Serviciului de Meteorologie din Honolulu. 

Departamentul de pompieri a efectuat mai multe operaţiuni de salvare a unor persoane rămase izolate în urma creşterii nivelului apelor pe Insula Mare, majoritatea acestor situaţii fiind semnalate în regiunea Hilo, a informat Kelly Wooten, purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile din Hawaii. Două cartiere din Hilo au fost evacuate, însă nicio persoană nu a fost rănită, a precizat aceasta. 

Inundaţiile şi alunecările de teren au provocat închiderea mai multor căi rutiere de pe Insula Mare, iar guvernatorul Ige a sfătuit populaţia să evite călătoriile care nu sunt urgente. În insula Oahu, unde trăiesc 70% dintre locuitorii din Hawaii, populaţia a fost sfătuită să fie pregătită de evacuare în cazul în care situaţia se va înrăutăţi. 

Aeroporturile importante din Hawaii au rămas deschise, însă pe principalul aeroport din Honolulu 22 de zboruri au fost anulate. De asemenea, mai multe companii aeriene şi-au anulat cursele pe aeroportul Kahului din Maui din cauza condiţiilor meteorologice. Toate unităţile publice de învăţământ, campusurile universitare şi instituţiile guvernamentale neesenţiale de pe insulele Oahu şi Kauai au fost închise vineri, ca şi toate porturile. AGERPRES

×