Barajul de la Mosul, Irak, deja cel mai riscant din lume, prezintă un pericol crescut de a se dărâma, ceea ce ar duce la un potop care va îneca milioane de oameni, spune un raport al SUA dat publicităţii de guvernul de la Bagdad, spune Radio Europa Liberă.
Barajul de pe cursul râului Tigru are o fundaţie instabilă care se erodează constant. Din cauză că în anul 2014 zona a fost controlată de Statul Islamic, barajul nu a mai fost întreţinut şi strutura acestuia s-a slăbit şi mai mult.
"Toate informaţiile adunate în ultimul an ionsică faptul că barajul de la Mosul prezintă un risc mult mai mare de a se prăbuşi decât anul trecut", se spune în studiul efectuat de specialiştii militari americani.
Chiar de la terminarea construirii barajului în anul 1984, guvernul irakian a consolidat continuu fundaţia barajului, prin injecatarea de ciment în gropile care au apărut sub masiva structură.
Consolidarea a reînceput după ce militanţii au recucerit zona însă nu suficient de frecvent deoarece ISIS încă îşi menţine controlul asupra unei fabrici aflate în apropiere care produce ciment pentru baraj.
"Reducerea capacităţii de consolidare pentru aproape un an cu siguranţă a dus la producerea gropilor care nu au fost tratate sub fundaţie, fenomen cauzat de erodarea continuă," se mai spune în raport.
Irakienii au încredinţat unei firme italiene un contract de reparaţii şi întreţinere a barajului iar guvernul de la Roma a promis ca va trimite 450 de militari care vor păzi şi apăra obiectivul.
Inginerii americani spun că aceasta este numai o soluţie temporară pentru marea problemă pe care o prezintă barajul de la Mosul.