x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Utile - Germanii vor muncitori calificati

Utile - Germanii vor muncitori calificati

19 Ian 2005   •   00:00

Noile reguli ale imigratiei, aprobate de Executivul german si intrate in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie a acestui an, sunt favorabile muncitorilor calificati care vor sa vina sa-si castige existenta in Germania.

SCHIMBARE. Expertii in IT pot ramane definitiv
In ceea ce priveste situatia muncitorilor necalificati, acestora le vor fi aplicate anumite restrictii, astfel incat sa nu mai poata patrunde asa usor pe teritoriul Germaniei, informeaza Deutsche Welle. Potrivit sursei citate, noua lege este rezultatul unor discutii purtate de Guvernul german si opozitie, cu scopul de a aplana conflictele si problemele economice.

Pe de o parte, legea continua procesul de liberalizare al migratiei pentru muncitorii calificati de care Germania are nevoie si mai ales pentru cei care au cunostinte foarte mari in domeniul Tehnologiei Informationale (IT). Pe de alta parte, din cauza ca Germania este recunoscuta ca fiind tara cu cea mai mica rata de angajare din Uniunea Europeana, majoritatea politicienilor nu vor sa restrictioneze accesul imigrantilor. Totusi, cetatenii care provin din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene nu vor putea sa obtina orice fel de locuri de munca, ci doar contracte de sezon.

BENEFICII. Conform regulilor Cartii Verzi a Germaniei, introduse in 2000, expertii in IT trebuiau sa paraseasca Germania dupa cinci ani. Acum insa pot sta permanent. De asemenea, strainii care au terminat o facultate in Germania si care vor sa ramana in aceasta tara au dreptul de a-si cauta un loc de munca timp de un an. Un alt paragraf din lege sustine ca imigrantii au voie sa faca investitii in valoare de un milion de euro, sa angajeze muncitori si chiar sa formeze echipe de lucru. (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: diaspora