Judecătorii de instrucţie însărcinaţi cu anchetarea morţii lui Yasser Arafat, în 2004, au audiat-o la mijlocul lui septembrie pe văduva acestuia, care suspectează o otrăvire cu poloniu, au anunţat miercuri surse apropiate dosarului, relatează AFP.
Suha Arafat, care locuieşte în Malta, s-a dus la Nanterre, în apropiere de Paris, pentru o "audiere de confirmare" a plângerii sale depuse la 31 iulie, în care s-a constituit ca parte civilă, a precizat sursa citată.
Exhumare
Anchetatorii francezi însărcinaţi cu elucidarea morţii liderului istoric palestinian Yasser Arafat se vor duce la Ramallah (Cisiordania), unde este înmormântat acesta, la 26 noiembrie, pentru a declanşa procedurile de exhumare a rămăşiţelor pământeşti ale fostului lider palestinian. "Accesul la osemintele lui Arafat pentru a preleva mostre în scopul analizării lor va lua timp, probabil câteva săptămâni, chiar o lună", a declarat o sursă apropiată dosarului.
Rămăşiţele pământeşti ale fostului lider palestinian aşteaptă să fie examinate de experţii elveţieni de la Institutul de Radiofizică din Lausanne, Elveţia. Institutul a anunţat că intenţionează să examineze aceste rămăşiţe după ce a primit acceptul din partea văduvei lui Arafat, pentru a căuta eventuale urme de poloniu, substanţă radioactivă cu grad înalt de toxicitate. "Sosirea echipei laboratorului elveţian va coincide cu cea a anchetatorilor francezi", potrivit aceleiaşi surse, care a mai asigurat că "Autoritatea Palestiniană va oferi acestor echipe toate facilităţile pentru a stabili circumstanţele morţii preşedintelui Yasser Arafat".
Autoritatea Palestiniană a acceptat să ofere acces la mormântul lui Yasser Arafat pentru a preleva mostre de pe osemintele sale, potrivit declaraţiilor şefului comisiei palestiniene de anchetă, Tawfiq Tirawi, citat la 21 septembrie de AFP.
"Ce rost mai are? Lucrurile-s clare!”
Nepotul lui Yasser Arafat şi preşedintele Fundaţiei Yasser Arafat, Nasser al-Qidwa, a afirmat cu o zi înainte pentru că se opune prelevărilor, susţinând că un documentar difuzat pe postul arab de televiziune Al-Jazeera a "adus proba materială" că Israelul l-a otrăvit.
Ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat, care a murit la 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy, în apropiere de Paris, nu a fost elucidată niciodată.
În plus, niciodată nu au existat informaţii medicale foarte clare în privinţa motivelor decesului liderului palestinian, la 11 noiembrie 2004, în spitalul militar Percy, după o scurtă perioadă de degradare a stării sale de sănătate, care a şi dus la spitalizarea sa în Franţa.
Polemica a renăscut la 3 iulie, ca urmare a difuzării la postul de televiziune Al Jazeera a unui documentar din care reieşea că Institutul de Radiofizică din Lausanne, care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe efecte personale ale lui Arafat predate de văduva acestuia spitalului francez, ar fi descoperit "o cantitate anormală de poloniu” în acestea.
Poloniul este o substanţă radioactivă cu grad foarte ridicat de toxicitate, care a fost folosit, de altfel, şi la otrăvirea în 2006 la Londra a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit între timp oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Plângere
Văduva lui Arafat a depus la 31 iulie în Franţa o plângere pentru asasinat. CHUV aşteaptă acum o confirmare în scris oficială din partea avocatului acesteia şi experţii săi se pregatesc deja să plece în Cisiordania.
Obiectivul examinării care urmează să aibă loc într-o a doua misiune, dacă ea va fi decisă, va fi acela al prelevării de eşantioane, pentru a se căuta eventuale urme de poloniu. "Ne preseaza timpul, se poate spune că este o chestiune de săptămâni, nu de luni, pentru că gradul de detectare a poloniului se diminueaza la jumătate odată la 138 de zile”, a precizat Christen. De la decesul încă neexplicat din punct de vedere medical al liderului palestinian la 11 noiembrie 2004, au existat deja 20 de cicluri. CHUV intenţionează să realizeze această procedură "într-un cadru legal clar şi să-şi ia toate masurile de siguranţă pentru a garanta independenţa anchetei, acţionând transparent faţă de doamna Arafat”, s-a subliniat la Lausanne.
La moartea fostului lider palestinian, niciunul dintre cei 50 de medici care l-au examinat nu a reuşit să ofere un diagnostic, o explicaţie pentru decesul acestuia. Pentru a confirma teza unei morţi prin otrăvirea cu poloniu, trebuie neapărat exhumate eşantioane din rămăşiţele lui pământeşti.
Israelul în vizor
"Fundaţia Arafat a contactat laboratorul elveţian pentru a-l informa că nu are obiecţii în legătură cu analizarea eşantioanelor din cadavrul lui Arafat, dacă acest lucru este necesar”, a afirmat la 12 iulie Nasser al-Qidwa, nepotul lui Arafat. "De la martiriul defunctului preşedinte Yasser Arafat, noi am spus de mai multe ori că acesta a fost asasinat prin otrăvire, dar nu am avut nicio probă tangibilă. Dar după difuzarea documentarului realizat de Al-Jazeera, în care se afirma otrăvirea sa cu poloniu, nu mai există dubii', a declarat acesta, citat de Huffington Post.
În iulie 2012, nepotul lui Arafat acuza Israelul că l-a otrăvit cu poloniu pe unchiul său şi cerea judecarea celor responsabili de acest lucru. "Acuzăm Israelul că l-a otrăvit pe Yasser Arafat cu această substanţă mortală şi cerem ca vinovaţii de acest asasinat să fie judecaţi', a declarat Nasser al-Qidwa, preşedinte al Fundaţiei Yasser Arafat.
Citește pe Antena3.ro